latinica  ћирилица
08/10/2019 |  11:11 ⇒ 12:28 | Аутор: ТАНЈУГ

САД објавиле "црну листу" кинеских компанија

САД су ставиле на "црну листу"“ 28 кинеских државних и приватних организација и компанија због њихове наводне повезаности са насиљем над етничким Ујгурима у кинеској провинцији Синкјанг са већинским муслиманским становништвом.

Оне су сада на такозваној "ентитетској листи" која им забрањује куповину производа од америчких компанија без одобрења Вашингтона.

Међу забрањенима су и владине агенције, као и технолошšке компаније специјализоване за опрему за надзор, преноси ББЦ.

Како се наводи, то није први пут да Вашингтон уводи трговинске забране кинеским компанијама, а најпознатији је случај телекомуникационог гиганта Хуавеја који је на листи због безбједносних питања. Као разлог за увођење забране наводи се да су те организације "умијешане у кршења људских права и злоупотребе".

Хуманитарне организације за заштиту људских права сматрају да Пекинг прогони већином муслиманске Ујгуре у тзв. камповима за преваспитавање, док Кина наводи да је ријеч о борби против екстремизма“.

На листи се налази 19 владиних агенција, међу којима Биро за јавну безбједност провинције, као и компаније за надзор попут Хиквижон, Дахуа и Мегви Технолоџи, које су специјализоване за технологију препознавања лица.