latinica  ћирилица
08/10/2019 |  14:19 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

СНС: Србима у Црној Гори ускраћена скоро сва уставна права

Српском народу у Црној Гори ускраћена су скоро сва стечена и Уставом гарантована права, не само од издвајања из заједничке државе са Србијом, већ и она која је имао као вишевјековни конституент државе Црне Горе, рекли су данас представници Српског националног савјета у разговору са заштитником људских права.
Подгорица - Фото: РТС
ПодгорицаФото: РТС

Из СНС-а су указали да је заступљеност српског народа у државним институцијама и локалној самоуправи изузетно мала или готово не постоји, што очигледно показује однос актуелне власти према грађанима Црне Горе који се национално изјашњавају као Срби.

Предсједник СНС-а у Црној Гори Момчило Вуксановић и секретар Ђорђе Брујић разговарали су у Подгорици са замјеником заштитника људских права и слобода која обавља функцију заштитника Зденком Перовић и замјеником за област заштите од дискриминације Синишом Бјековићем.

Они су истакли да у континуитету обавјештавају институцију заштитника о овим проблемима, али да је без обзира на коректна мишљења и препоруке заштитника људских права и слобода очигледан недостатак моћи заштитника да адекватно санкционише очигледну дискриминацију и утиче на њено отклањање, саопштено је из СНС-а.

- То се конкретно односи на препоруке заштитника људских права и слобода Скупштини Црне Горе, Влади и Врховном суду да у складу са својим надлежностима, позитивним законодавством и Уставом успоставе Уставом гарантовану равноправност ћириличног и латиничног писма - наводи се у саопштењу.

У СНС кажу да је сличан случај и са препоруком Фонду за заштиту и остваривање мањинских права да без одгађања предузме мјере на извршењу одлуке о расподјели средстава за пројекте које је подржао Управни одбор ове организације.

Српски национални савјет је тражио да се ова мишљења и препоруке обнове и да се инсистира на њиховој примјени.

- Посебно су потенцирана идентитетска питања о слободном изјашњавању на сљедећем попису становништва 2021. године и обавезности изјашњавања грађана Црне Горе и на ћириличној пописници и контроли анкетара, што је од изузетног важности за идентитетска питања српског народа - сматрају у СНС.