latinica  ћирилица
08/10/2019 |  15:20 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Полагање камена темељца за изградњу ауто-пута Београд – Сарајево (ФОТО)

У Сремској Рачи је одржана церемонија полагања камена темељца за изградњу ауто-пута Београд – Сарајево.
Сремска Рача - Фото: РТРС
Сремска РачаФото: РТРС

- Ово је историјски важан дан у коме почиње градња битног ауто-пута кој ће повезивати људе, јер ово је велики ауто-пут, а великим путевима људи долазе, а малим путевима одлазе - рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Он је истакао да је циљ да се повеже регион.

- Ово је враћање дуга овом народу овом крају. Срећан сам и задовољан што у име Републике Српске и БиХ могу да се захвалим предсједницима Ердогану и Вучићу за све што су учинили .У име Републке Српске и њених институција захваљујем се Вучићу што сте преузели изградњу моста о трошку Србије, јер пракса је да обје стране то раде - нагласио је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић, истакао је да од 1945. сви путеви и комуникације између Србије и БиХ били лоши.

- Као да је неко наше народе кажњавао. А данас је прилика да сами можемо да уређујемо своје односе и данас јесте најважнији догађај у историји региона. Овај простор почињемо да спајамо - нагласио је Вучић.

Шефик Џаферовић, бошњачку члан бх. Предсједништва, изразио је задовољство почетком радова на путу који ће, како је рекао, водити развоју и просперитету региона.

- Захваљујем како турском предсједнику на племенитом гесту, тако и предсједнику Србије на том што је ријешио све компликоване процедуре које претходе изградњи - додао је Џаферовић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић је истакао да ова саобраћајница пуно значи и за односе БиХ и Србије.

- Ово јесте ауто-пут, али је и симбол наших будућих, бољих односа -закључио је Комшић.

Ауто-пут Београд-Сарајево (Фото: РТРС)

Турски предсједник Тајип Реџеп Ердоган, поздравио је предсједника Србије и трочлано бх. Предсједништво, нагласивши да су сви свједоци једног важног дана који је донио и дванаест споразума за сарадњу.

- Мост који постављамо видимо као мост ријатељства који има важност за цијели регион. Имамо велика очековања од наше комапманије када је у питању реалаизација овог пројекта - додао је Ердоган.

У изградњу ауто-пута биће уложено 250 милиона евра. Радови почињу десет мјесеци од потписивања комерцијалног уговора за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу.

Церемонији присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Србије Александар Вучић, предсједник Турске Реџеш Тајип Ердога, бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и хрватски члан Предсједништва Жељко Комшић.

Сремска Рача (Фото: СРНА)

Повезане вијести:

Све о ауто-путу Београд-Сарајево (ФОТО)

Додик: Сви смо опредијељени за мир и развој

Трилатерални састанак у Београду: Важан дан за Србију, Српску и БиХ