latinica  ћирилица
08/10/2019 |  18:38 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

У петак почиње градња дуго чеканог моста на Сави

Дугоочекивана изградња моста на Сави код Градишке званично ће почети у петак.

Рок за завшетак радова је двије и по године. Градњу моста заједно финансираju Хрватска и БиХ. Да је изградња моста важан пројекат показује и долазак европских званичника који ће присуствовати почетку радова.

11. октобар 2019.године требало би да буде упамћен као датум, када је почела градња дугоочекиваног моста на Сави, чија ће изградња коштати 23 милиона марака.

Укупна дужина биће 426, а ширина 22 метра. Имаће четири саобраћајне траке. Када буде изграђен, нови мост спојиће завршени аутопут Бањалука-Градишка са Европском унијом.

- Досадашња мрежа аутопутева дошла до Саве али смо морали да користимо постојећи прелаз који је критичан тако да ће ово бити квалитетна веза са аутопутем Београд - Загеб и са мрежом аутопутева у европи - рекао је Душан Топић, директор ЈП "Аутопутеви Републике Српске".

Прича о изградњи моста на Сави траје од 2004. године. тек су ове године договорени детаљи о његовој изградњи. За 30 мјесеци овуда би требало да прођу први аутомобили. За Градишку нови мост је рјешење проблема саобраћајних гужви, које су узроковане због најфреквентнијег граничног прелаза у БиХ. Осим растерећења градских улица градска власт увјерена је да је обо прилика и за еконосмки развој општине.

Створиће се услови да град добије још један развојни правац и да искористи близину границе и Европске уније. Градоначелник Градишке каже да је у плану и формирање привредне зоне.

Мост на Сави код Градишке, градиће конзорцијум Интеграл инжењеринг из Републике Српске и двије хрватске фирме, Ђуро Ђаковић монтажа и Загреб монтажа.