latinica  ћирилица
08/10/2019 |  20:11 ⇒ 20:27 | Аутор: СРНА

Растока: Банкарски систем лани задржао стабилност

Народна скупштина Републике Српске вечерас је размотрила извјештаје о стању у банкарском систему Републике Српске, те о пословању и резултатима рада са финансијским извјештајем Агенције за банкарство Републике Српске за прошлу годину.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

- Узимајући у обзир пословање банака и других финансијских организација може се констатовати да је банкарски систем Републике Српске у 2018. години задржао стабилност, адекватну капитализованост, задовољавајућу ликвидност и профитабилност, те био уређен, здрав и сигуран стуб републичке економије - рекао је прије тога Раде Растока из Агенције за банкарство Српске.

Он је, подносећи у Народној скупштини извјештај о стању у банкарском систему Републике Српске за прошлу годину, навео да је на нивоу тог сектора у 2018. исказана нето добит у укупном износу од 85 милиона КМ.

Растока је рекао да је то мање за 12 одсто у односу на 2017, када је свих осам банака исказало нето добит од 96,2 милиона КМ.

- Једна банка је у 2018. години исказала губитак у износу од 10,8 милиона КМ - објаснио је Растока.

Он је додао да је микрокредитни сектор Српске 31. децембра 2018. године чинило 13 микрокредитних организација, те да тај сектор биљежи раст кредитне активности и броја запослених.

Растока је прецизирао да је у банкарском сектору Републике Српске у 2018. години било укупно 2.965 радника, те да су банке пословале на територији Српске посредством мреже од 132 филијале и 160 осталих организационих дијелова.

- Укупна актива банкарског сектора са стањем на дан 31. децембар 2018. године износи више од 8,78 милијарди КМ - рекао је Растока.

Он је навео да је забиљежен тренд раста укупне штедње грађана, подсјетивши да су неквалитетни кредити износили 477,5 милиона КМ и мањи су за 61,8 милиона КМ у односу на стање са крајем 2017. године.

Говорећи о извјештају о пословању и резултатима рада са финансијским извјештајем Агенције за банкарство Републике Српске за 2018. годину, Растока је навео да је ова агенција, полазећи од законских надлежности, у том периоду потпуно извршила планиране активности, укључујући бројне контроле финансијских установа.

Он је рекао да су укупни приходи које је Агенција остварила у прошлој години износили око 6,34 милиона КМ и да су већи за седам одсто у односу на исти период годину раније.

- Укупни расходи Агенције у 2018. години износили су око 4,78 милиона КМ и већи су за 17 одсто у односу на претходну годину, на шта је у највећем дијелу утицао раст плата за повећан број радника - објаснио је Растока.

Потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић закључио је вечерас рад парламента и најавио да ће засједање бити настављено сутра разматрањем извјештаја Агенције за осигурање Републике Српске о стању сектора осигурања у Српској, о раду и о финансијском пословању у прошлој години.

Посланици ће разматрати и извјештаје Комисије за хартије од вриједности Републике Српске о стању на тржишту хартија од вриједности, о раду и о финансјском пословању у 2018. години.

Биће разматран и Извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске о спроведеној финансијској ревизији Консолидованог годишњег финансијског извјештаја за кориснике буџета Републике Српске за прошлу годину и Годишњи ревизорски извјештај те службе за ову годину.

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.