latinica  ћирилица
08/10/2019 |  21:03 ⇒ 09/10/2019 | 08:09 | Аутор: РТРС

Додик: Српски народ показује велику љубав и приврженост нашој Цркви

Живот често доноси изненађења. Ко би рекао само прије неколико дана да ћу вечерас стојати овдје са овако великим и значајним одликовањем, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на свечаној академији поводом обиљежавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Патријарх српски Иринеј уручио је Орден Светог Симеона Мироточиво српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику. 

- Ово није Орден Додику, већ цијелом српском народу, који показује велику љубав и приврженост нашој Цркви, када смо је бранили у злу, и градили у добру - истакао је Додик.

Нагласио је да је српски народ исписао хиљаде страница историје.

- Прву и најзначајнју написао је Свети Сава прије 800 година, а она је одредила и све оне послије ње. Усмјерио нас је на прави пут, којим гордо корачамо већ осам вјекова - додао је он.

Истакао је да су се Срби увијек налазили између Истока и Запада.

- Како тада, тако и данас. Историја нам објашњава да је свако вријеме тешко, и оно тражи жртву. Ни Свети Сава, и сви послије њега нису урадили ништа без жртве, било да служимо народу кроз Цркву или државу. Често смо успјевали и немогуће. Сачували смо се и као људи, и као народ - изјавио је Додик,

Поручио је да је ова годишњица јубилеј над јубилејима.

- Све што је настало на чврстим темељима, има трајну категорију, а Српска православна црква то јесте. Честитам и предсједнику Вучићу на признању. Заслужио је. Знам најбоље колико помаже Републику Српску - додао је Додик.

Он је истакао да је у националне темеље српског народа узидан светосавски завјет, захваљујући којем је кроз вијекове сачуван национални идентитет и уз помоћ којег зна како убудуће да се чува и остане усправан без обзира на тешкоће.

Он је додао да је, захваљујући том завјету, српски народ преживио окупације, ратове, болести, глади, те да је СПЦ све вријеме била уз народ, а и народ уз Цркву.

Претходно је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом прочитао одлуку Синода да патријарх српски буде одликован Орденом Светог Саве Првог степена, а истим орденом и предсједник Србије Александар Вучић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик одликован је Орденом Светог Симеона Мироточивог, будући да му је раније уручен Орден Светог Саве Првог степена.

Патријарх Иринеј је захвалио за орден који му је додијељен, наводећи да је ово одликовање Српској цркви, архијерејима, свшетенству и монаштву и народу који је помагао да Црква изврши своју узвишену јеванађељску и божанску мисију.

На приједлог патријарха Иринеја, Вучићу је Орден Светог Саве Првог степена додијељен за дјелатну љубав према мајци Цркви и залагање за српски народ и цјеловитост Србије, а посебно за очување Косова и Метохије у њеним границама

Повезане вијести:

Патријарх Иринеј: Додик дише са српским народом и за српство

Вучић: Моја једина жеља је да Србија буде вјечна