latinica  ћирилица
08/10/2019 |  21:37 | Аутор: СРНА

"Не смије се поклонити ниједна стопа свете косовске земље"

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је вечерас поводом обиљежавања 800 година самосталности Српске православне цркве /СПЦ/ да судбина Косова и Метохије зависи у највећој мјери од Срба и да се не смије поклонити ниједна стопа свете српске косовске земље.
Патријарх Иринеј (фото: Tanjug / Димитрије Гол) -
Патријарх Иринеј (фото: Tanjug / Димитрије Гол)

Обраћајући се на свечаној академији "Завјет Светог Саве" у Центру "Сава" у Београду, патријарх Иринеј је, поводом уручења Ордена Светог Саве Првог степена предсједнику Србије Александру Вучићу, истакао да се може прихватити компромис, али не да се Косово поклони.

- Молимо предсједника да и убудуће чини оно што чини данас. Што се силом узме и врати се силом, али оно што се поклони никад се не врати. Не смијемо поклонити ниједну стопу наше свете косовске земље. Привхатамо компромис, очекујем договор, али не да поклањамо - рекао је српски патријарх и додао да не може помислити да српске светиње на Космету припадну неком другом народу.

Он је замолио Вучића да настави истом снагом и аргументима да се бори, јер ће се тако, уз помоћ људи који увиђају правду и истину, очувати Косово и Метохија.

Српски патријарх је истакао да се ослања и на помоћ српских светих партријарха и светитеља косовских, те да ће Бог, као што је кроз њих чувао Косово, помоћи и данас Србима да очувају своју ову светињу.

Он је захвалио Вучићу за лавовску борбу коју чини за народ, Србију и Косово, те подсјетио да га Српска православна црква одликује из много разлога које неуморно чини од када је на том мјесту, за велика дјела за Србију и њену будућност.

Патријарх српски је поменуо да је прије Вучића Србија била озлоглашена земља у Еворпи и шире, земља геноцида, како су је представљали њени наводни пријатељи, који су сва своја недјела приписали српском народу.

Он је рекао да је Вучић отворио путеве Србије Европи и свијету, покренула се привреда, кренуло се великим кораком напријед, те да се данас о Србији говори и мисли на други начин, као и да људи увиђају правду и божанску и људску.

На приједлог патријарха Иринеја, Вучићу је додијељен орден Светог Саве Првог степена за његову дјелатну љубав према мајци Цркви и залагање за српски народ и цјеловитост Србије, а посебно за очување Косова и Метохије у њеним границама.

Претходно је Његово високопреосвештенсво митрополит дабробосански Хризостом прочитао одлуку Светог архијерејског синода СПЦ да се патријарх српски одликује Ореденом Светог Саве Првог степена.

Патријарх Иринеј је захвалио за признање које му је додијељено, наводећи да је ово одликовање Српској православној цркви, архијерејима, свштенству и монаштву и народу који је помагао да Црква изврши своју узвишњену јеванађељску и божанску мисију.