X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
09/10/2019 |  08:23 ⇒ 12:30 | Извор: sputniknews.com

Додик: Запад гурнуо БиХ у муљ, сада нас гурају у НАТО

На годишњицу одржавања општих парламентарних избора српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик подсјећа да је једино Република Српска успјела да само послије мјесец дана има новоуспостављену владу и извршне структуре власти.

Он каже да то што на свим другим нивоима у БиХ власт није формирана, говори o једној систематској кризи која је присутна у тој земљи. Говорећи о проблему формирања власти на заједничком нивоу, Додик указује да је претходне четири године са бошњачко-муслиманском структуром у власти била опозиција Републике Српске.

- Сарајево их се ни сада не одриче. Они покушавају различитим смицалицама да их одрже што је могуће дуже на власти. Годину дана успијевају тако што измишљају разне ствари као што је прича о акционом националном плану за чланство у НАТО-у, за који знају да Република Српска неће прихватити јер има своју резолуцију Народне скупштине о војној неутралности и очувању уставног поретка. Нама није на дневном реду чланство, као ни први корак ка чланству у НАТО - казао је Додик.

Он сматра да је суштина свега да се пронађе начин да се одрже на власти они из Републике Српске који су показали подаништво политичком Сарајеву и њиховим интересима. Говорећи о разлозима за неформирање власти на нивоу федерације, Додик указује и на проблем у односу Бошњака и Хрвата.

Бакир би унитарну БиХ

Ипак, Додик подсјећа да као политичар мора да пристаје на сваку могућност за договор, али не и да пристаје на квалификацију компромиса по сваку цијену.

- Бакир Изебеговић не одустаје од тог споразума, али сматрам да су га учили странци да буде оптимиста, а реалност је да тамо оптимизма нема. БиХ је упала у муљ и жабокречину, јер се изгубила прича да се грађани равноправно заступају. СДА тражи унитарну државу у којој нема ентитета, при чему се урушава основни концепт БиХ. У Уставу пише да је Босна и Херцеговина састављена од два ентитета и три конститутивна народа, а оно што нуди СДА, јесте универзални грађанин само зато што мисле да су већина - рекао је Додик.

Он каже да су му Американци увели санкције због његове реторике, за коју тврде да је антидејтонска, што тврди да није тачно и додаје да су највећи антидејтонски посао у БиХ радили криминалци у лику високих представника међународне заједнице.

- СДА напише документ који је потпуно антиуставан и нико не потеже питања одговорности, а ако ја нешто кажем, онда је то је аларм да ми Вашингтон успостави санкције. То и није тако лоше, почаствован сам чињеницом да не морам сваки дан да се састајем са Американцима који испостављају захтјеве - објашњава Додик.

Странци у Уставном суду

На питање да ли ће инсистирати да странци напусте Уставни суд БиХ, српски члан Предсједништва каже да већ 15 година Босна и Херцеговина не успијевају да донесу свој закон о Уставном суду и то је разлог зашто странци остају.

Нема ниједног Уставног суда на свијету, додаје Додик, који је уставотворац, већ је према свим законима искључиво надлежан да саопшти да ли је неки пропис у складу са њим или није.

- Сада, када је високи представник скрајнут, појавио се Уставни суд у којем седе три странца и два муслимана који доносе одлуке опет на наговор високог представника. То је једна немогућа ситуација да се настави даље и постоји одређена сагласност да то треба да се ријеши у Републици Српској, али не постоји на који начин треба да се боримо - рекао је Додик.

Шта значи — самоопредјељење

Додик каже да не сматра да је његова реченица да Српска има право на самоопредјељење флоскула.

- Није то мој идеализам, јер нама странци годинама уназад говоре да су саставни дио Устава међународни акти као што је пакт о људским правима и слободама, а први члан гласи да народи имају право на самоопредјељење. Додаје се да тамо гдје постоји међународна управа, она је дужна да помогне народима да се то право афирмише. А када се ми на то позовемо, добијемо одговор да је то антидејтонски, јер се плаше отцјепљења - рекао је Додик.

Москва као "дестабилизујући фактор на Балкану"?

У Комитету за оружане снаге америчког Конгреса говорило се недавно о сигурности у Југоисточној Европи, о америчким националним интересима, али и о јачању утицаја Русије и Кине. Додик каже да тврдње америчког аналитичара Даниела Сервера о томе да Москва има погубне намјере на Балкану, немају везе са здравим разумом и да жали Америку ако немају никог релевантнијег за анализе.

- Сервер је муслимански лобиста и њему су од 1991. за све криви Срби. Не може о томе да прича човјек који бар једном годишње не дође у БиХ. Не разумијем ни америчку политику која сваки час именује специјалне представнике за Балкан и само уноси конфузију. Прво су именовали Метјуа Палмера за Балкан, а потом и Ричарда Гренела само за дијалог Београда и Приштине. Палмеру је заправо сачуван образ и дата му је надлежност БиХ, јер је Гренел Трампов човјек од поверења -  нагласио је Додик.

Лавров против БиХ у НАТО

Дошли смо у ситуацију да високи амерички званичници свакодневно говоре како је добро да БиХ буде у НАТО-у, али када шеф руске дипломатије нешто каже о томе, онда се сви подигну на ноге, каже наш саговорник. Додик тврди да је Сергеј Лавров велики познавалац прилика на Балкану, који је веома објективан.

- Када је БиХ рекла да не жели да уведе санкције Русији, одмах смо постали руски поданици и одмах је кренула прича да Руси имају већ утицај него Американци. Реално, нико од Срба није искључио Американце, али не можемо да заборавимо да су све урадили против српских државних и националних интереса. У САД морају да схвате карактер Срба, морају да схвате да су нам бацали осиромашени уранијум, интервенисали су у БиХ и стали на страну муслимана и Хрвата и понизили нас у Дејтону. И сада нас желе у НАТО? Ја нећу у НАТО - рекао је Додик за Спутњик.

Српски члан Предсједништва БиХ каже да он не жели да изгуби Русе као пријатеље, а наглашава да у БиХ нема руских војника, али да је позната ствар да у Сарајеву постоји центар који су формирали Американци, Британци и Бошњаци да би скупљали податке о "малигном руском утицају".

- Та прича је потпуно измишљена. Никада нисам чуо ниједног Руса да је дошао да каже да нешто треба да се уради овако или онако. Руси чак немају ни медије у БиХ попут Н1 или Ал Џазире -  рекао је Додик.