latinica  ћирилица
09/10/2019 |  08:27 ⇒ 10:01 | Аутор: sputniknews.com

Турска концентрише снаге на сиријској граници (ВИДЕО)

Турска је пребацила оклопну технику на сиријску границу, агенције Анадолија и Раптли и телевизија РТ објавиле су снимке турске војске.
Турска војска - Фото: РТС
Турска војскаФото: РТС

На једном од видео-снимака виде се тенкови М60 и оклопни транспортери М113. Такође је приказан војни конвој уочен на улазу у град Акчакале у провинцији Шанлиурфа, који је само неколико стотина метара удаљен од сиријске границе.

Такође се виде разне врсте оклопних возила, војних камиона, као и артиљерија. Како јавља агенција Анадолија, конвој се састоји од око 130 возила.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је почетком октобра да би турска операција на сјеверу Сирије, источно од Еуфрата, мола да крене ускоро. Он је додао да је њен циљ чишћење пограничне сиријске територије са Турском од снага самоодбране сиријских Курда, формирање зоне безбједности и распоређивање сиријских избјеглица које се налазе у Турској.

Трамп је раније запријетио да ће уништити турску економију, уколико Анкара, по његовом мишљењу, пређе границу дозвољеног.

​У недјељу је Вашингтон саопштио да америчке снаге неће учествовати у војној операцији Турске на сјеверу Сирије и да се неће налазити у зони операције.

Присуство турских снага на граници Сирије, које тамо спроводе операцију против курдских снага, Дамаск је више пута назвао илегалним и позвао Анкару да повуче трупе.

Према ријечима портпарола предсједника Русије Дмитрија Пескова, Кремљ очекује да ће се Турска у свим ситуацијама придржавати постулата посвећености територијалном интегритету Сирије.