latinica  ћирилица
09/10/2019 |  11:04 | Аутор: СРНА

Идуће године у Српској главна прослава 800 година СПЦ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се низом манифестација у Републици Српској обиљежава 800 година аутокефалности Српске православне цркве, али да ће током идуће године главна прослава бити када се заврши обнова Саборне цркве у Мостару.
Црква (Фото:Илустрација) -
Црква (Фото:Илустрација)

Додик је истакао да СПЦ у Републици Српској и БиХ фунционише једним засебним животом који има подршку народа и структура власти.

- Ми поштујемо оно што је историја. Једна од пет епархија које је формирао Свети Сава била је управо епархија која сада покрива Херцеговину - Захумска - подсјетио је Додик.

Он је напоменуо да је централни објекат те епархије - Саборна црква у Мостару, која је до темеља била срушена током протеклог рата 1992. године.

- Све смо учинили да је обновимо и са завршетком тих радова обиљежимо 800 година СПЦ и православља на нашим просторима. То ће бити у току идуће године. Радови на објекту Саборне цркве у Мостару трају и вјерујем да ћемо успјети сљедеће године за датум кад је одређен за прославу, да све то завршимо - рекао је Додик за Спутњик.

Он је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић обећао и дао помоћ за изградњу, као и да Република Српска такође помаже изградњу.

- Потребно је само да се то временски деси. Тако да се низом манифестација и послије тога, али и данас путем разних академија у Бањалуци, Требињу, Источном Сарајеву, обиљежава 800 година - рекао је Додик.

Додик је рекао да је 800 година СПЦ важан датум, јер несумњиво указује на идентитет.

- Не би се одржао српски народ да није било СПЦ. Био би изгубљен кроз многе окупације, агресије, ратове и све што му се десило. Да није било СПЦ, ми бисмо изгубили језик, писмо, крсну славу и све што нас чини нашим идентитетом - рекао је Додик.