latinica  ћирилица
09/10/2019 |  11:43 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Брчко: Отворен Јавни позив за запошљавање, обезбијеђено милион КМ

Завод за запошљавање Дистрикта Брчко, отворио је Јавни позив за запошљавање лица, како наводе из категорија тешко запосливих. За ове намјене обезбијеђено је милион марака. На позив се већ јавило 160 предузећа, која су аплицирала за запошљавање 215 лица. У овом позиву, незапослени су сами тражили предузећа, која ће поднијети захтјев за њих.

Путем субвенција Завода за запошљавање Брчког, лица се запошљавају на двије године. Послодавци се обавезују на исплату плате, пореза и доприноса. Плата за средњу стручну спрему износи 500 марака, а за вишу и високу 700 марака. Једна од њих је и правница Драгана Ђурић, дијете погинулог борца ВРС.

- Мислим да ово и није неко рјешење. Ипак, ми смо сви млади, завршили факултете и треба да градимо своју будућност и своју каријеру, а са таквим финансијским средствима, која они нуде за те двије године, баш није обећевајуће - истиче Ђурићева.

Завод за запошљавање Дистиркта Брчко у теже запослива лица убраја младе до 30, старије од 50 година, дјецу погинулих бораца, ратних војних инвалида, цивилне жртве рата и њихову дјецу, приправнике и незапослене са евиденције, дуже од 12 мјесеци.

-  По основу запошљавања лица са активне евиденције која имају средњу стручну спрему или ниже, приватници су у могућности да добију 6.000 марака на 24 мјесеца, а за запошљавање лица са високом и вишом стручном спремом у могућности су да добију 8.500 марака - рекао је Владимир Јефтић,  директор Завода запошљавање дистрикта Брчко.

Привредници у Дистиркту Брчко истичу да је то прилика да дођу до квалитетне и квалификоване радне снаге.

- Примјењујући исти начин у пракси од раније, дошао сам до сазнања да је то ипак корисно, како за запосленике, тако и за нас привреднике. Поготово за запосленике, који имају 50 одсто шансу да са добрим радом остану на том радном мјесту. Један мој радник је на такав начин остао и сада ради на неодређено вријеме - истиче Десимир Васић, привредник.

На Јавни позив могли су се пријавити послодавци са подручја Дистрикта, који имају потребу за додатним радницима. А према процјенама Завода за запошљавање око 70 одсто лица, који се налази на њиховој евиденцији спада у категорију теже запосливих.