X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
09/10/2019 |  12:08 | Извор: ТАНЈУГ

Њемачка упозорава: Свијет на прагу кризе виђене 2015. године

Њемачка је данас упозорила да би поново могао да се догоди хаотичан прилив миграната какав је виђен 2015. године, док су Грчка и Кипар на састанку министара ЕУ упозорили на алармантан пораст броја миграната који долазе из сусједне Турске.
Хорст Зехофер (фото: © AFP 2016/ JOHN MACDOUGALL) -
Хорст Зехофер (фото: © AFP 2016/ JOHN MACDOUGALL)

Министри су се састали у Луксембургу како би разговарали о мигрантској кризи у тренутку када је Грчка поново постала главна капија ка Европи за људе који бјеже од ратова и сиромаштва на Блиском истоку, у Азији и Афици.

- Ако пустимо све земље на спољним границама ЕУ да се саме боре са миграцијама, никада неће бити заједничке европске политике о тражиоцима азила - рекао је њемачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер.

Он је упозорио да, ако нема заједничке европске политике о том питању, постоји опасност да ће поново доћи до неконтролисаног прилива миграната.

Притисак на пренасељене грчке прихватне центре у Егејском мору расте, а у августу је забиљежен највећи мејсечни прилив миграната од потписивања споразума између ЕУ и Турске 2016. године, којим је у значајној мјери смањен број долазака.

Хуманитарна организација Оксим наводи да се 13.000 мушкараца, жена и дјеце тренутно налази у кампу Морија на Лезбосу, који је предвиђен за смјештај 3.100 особа.

- Дјеца у Морији су у веома забрињавајућој позицији - каже се у саопштењу Оксима и истиче да су многи малољетници у том кампу без пратње и бриге одраслих.

ЕУ се плаши да би могла да се понови мигрантска криза из 2015. године, која је довела до огорчене подјеле међу земљама тог блока, пораста подршке популистичким, анти-имиграционим, евроскептичним и крајње десним политичким странкама.

Подаци Уједињених нација показују да је до сада ове године у Европу ушло 45.600 миграната.