latinica  ћирилица
09/10/2019 |  12:36 | Аутор: СРНА

Иранке се припремају за одлазак на стадион

Хиљаде жена у Ирану припремају се за одлазак на фудбалску утакмицу први пут у посљедњих неколико деценија, након што је Свјетска фудбалска федерација /ФИФА/ запријетила да ће суспендовати ову земљу јер је улазак на стадионе био дозвољен само мушкарцима.
Раха Пурбакаш, иранска спортска новинарка показује онлајн купљену улазницу - Фото: AFP/Getty images
Раха Пурбакаш, иранска спортска новинарка показује онлајн купљену улазницуФото: AFP/Getty images

Исламска Република забранила је женама да долазе на фудбалске и остале стадионе прије око 40 година, уз објашњење од свештенства да оне морају бити заштићене од "мушке" атмосфере и погледа на полуобучене мушкарце.

ФИФА је наредила Ирану прошлог мјесеца да дозволи женама неограничен приступ стадионима и да њихов број треба да буде одређен потражњом за улазницама, пренио је АФП.

Директива је упућена пошто је једна Иранка умрла након што се спалила због страха да ће бити затворена јер се обукла као мушкарац да би гледала утакмицу.

Жене су брзо реаговале да би дошле до улазница за сутрашњу утакмицу Ирана и Камбоџе на Стадиону "Азади" у Техерану, у квалификацијама за Свјетско првенство 2022. године.

Први контингент улазница продат је за мање од једног сата, а убрзо су распродата и додатна мјеста, јавили су државни медији.

Министарство спорта саопштило је да стадион капацитета 100.000 људи спреман да прими још више жена. Име стадиона на фарси језику значи "Слобода".

За сада је улазнице купило око 3.500 жена.