latinica  ћирилица
09/10/2019 |  14:04 | Аутор: СРНА

Медведев посјетио штанд Србије на сајму пољопривреде у Москви

Штанд Србије на сајму пољопривреде у Москви посјетио је руски премијер Дмитриј Медведев у пратњи министра пољопривреде Србије Бранислава Недимовића.
Дмитриј Медведев на штанду Србије (фото:Sputnik/Aleksandr Astafьev) -
Дмитриј Медведев на штанду Србије (фото:Sputnik/Aleksandr Astafьev)

Србија је земља партнер на најзначајнијем сајму пољопривреде у Москви "Златна јесен", који је почео данас, јавио је Спутњик.

Након отварања сајма, Медведев и Недимовић су посјетили српски штанд на којем је представљено осам компанија - Златиборац, Карнекс, ПДМ Агро-фрут, Сирмијум фрут, Агроексим, Премијер ракија, Агро папук и Евро калем.

Недимовић је информисао Медведева да изложено воће из Србије припада бесцаринском режиму који Србија има са Русијом, додајући да ће крајем октобра и ракија бити дио бесцаринског режима.

- Ово је воће из Србије које стиже у витрине ваших маркета - рекао је Недимовић током обиласка српског штанда.

Показујући Медведеву јабуке, крушке, нектарине и шљиве од којих се, између осталог, прави ракија, Недимовић је рекао да ће за 10 дана, када Медведев буде у посјети Београду, бити потПисан споразум о фитосанитарним мјерама.

- И у то име ћемо попити ракију - одговорио је Медведев.

Недимовић је подсјетио да ће крајем октобра Србија потписати споразум о слободној трговини са Евроазијским економским савезом /ЕАЕУ/ који ће подразумијевати и слободну продају ракије на тој територији.

Русија је значајан спољнотрговински партнер Србије, обим размјене пољопривредно-прехрамбених производа двије земље је у сталном порасту, о чему говори и податак да је укупна размјена 2018. године била већа за 3,5 одсто у односу на 2017.