latinica  ћирилица
09/10/2019 |  14:13 ⇒ 17:12 | Аутор: СРНА

Горан Рогић предсједник предсједништва БОРС-а

Горан Рогић из бањалучке Борачке организације изабран је данас за предсједника Предсједништва Борачке организације Републике Српске, а Александар Савић из вишеградске Борачке организације за његовог замјеника.
Горан Рогић - Фото: Screenshot/YouTube
Горан РогићФото: Screenshot/YouTube

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић рекао је након конститутивне сједнице у Бијељини да се БОРС у досадшњем дијелу рада бавила конституисањем органа, те да је за предсједника Одбора ратних војних инвалида БОРС-а изабран Радан Остојић из Борачке организације Бијељина, а за његовог замјеника Рустимир Радуловић из Борачке организације Бањалука.

Он је навео да је за предсједника Одбора породица погинулих и заробљених бораца изабран је Немања Мочевић из Координационог одбора сарајевско-романијске регије, а за његовог замјеника Мира Марковиновић из Борачке организације Приједор.

Савчић је на конференцији за новинаре најавио да ће БОРС веома брзо заказати и радне сједнице и одбора и Предсједнштва на којим ће бити дефинисана и питања за чије ће рјешење се обратити извршној власти.

- То су питања која су у нашем плану и програму већ дефинисана и ту неће бити неких великих одступања, а ријеч је о побољшању положаја борачке популације. Након тога ћемо имати састанак и са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем, јер је сада вријеме и када се доносе приједлози и нацрти буџета, те очекујемо да се положај ове популације у наредној години побољша - рекао је Савчић.

Он је оцијенио да је борачка популација у посљедњих годину дана на маргини када је ријеч о побољшању положаја, напоменувши да БОРС нема ништа против побољшања економског и социјалног положаја сваког грађанина, али "неће сједјети мирно и гледати да из мјера Владе Републике Српске буду изостављени".

- Сматрамо и увјерени смо да јесмо најзаслужнија категорија за стварање Републике Српске, те морамо бити у приоритету бриге и локалне и републичке извршне власти - рекао је Савчић.

Он је навео да је Влада Републике Српске до сада издвајала више од 250 милиона КМ на годишњем нивоу за област борачко-инвалидске заштите.

Напомињући да је данас конститутивна сједница а не радна, Савчић је новинарима рекао да је први задатак рјешавање питања незапослених демобилисаних бораца и њихов положај.

- Морамо да тражимо рјешење и предложимо га Влади, те тражити да се оно и реализује - рекао је Савчић.

Он је појаснио да се не може ићи фронтално са списком лијепих жеља, односно да се према Влади Српске мора ићи питање по питање, међу којима је и питање статуса организације.

Рогић је изразио је задовољство што је данас једногласно изабран на ову позицију, те увјерење да ће у наредном периоду ова организација успјети да ниво борачко-инвалидске заштите подигне на већи ниво.

Након што је конституисано Предсједништво, те одбори Борачке организације Српске, борци су положили вијенце на споменик погинулим борцима у центру Бијељине.