latinica  ћирилица
09/10/2019 |  14:23 | Аутор: СРНА

Мишљење са резервом на финансијске извјештаје

Главни ревизор Републике Срске Јово Радукић изјавио је у Народној скупштини да је у консолидованом годишњем финансијском извјештају за кориснике буџета Српске за 2018. годину дато мишљење са резервом на финансијске извјештаје, а позитивно ревизорско мишљење на усклађеност активности, трансакција и информација са значајном законском регулативом.
Јово Радукић - Фото: blic.rs
Јово РадукићФото: blic.rs

- Консолидовани годишњи финансијски извјештај за кориснике буџета Републике Српске истинито и објективно приказује у свим материјалним аспектима финансијско стање имовине и обавеза на крају прошле године и извршење буџета, а у складу са прописаним оквиром финансијског извјештавања - рекао је Радукић посланицима у парламенту Српске образлажући извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора о спроведеној финансијској ревизији у 2018.

Основ за мишљење са резервом, каже Радукић, садржан је у чињеници да исказани буџетски суфицит од 145.061.706 КМ треба умањити за најмање 13.709.893 КМ по основу расхода за обрачунати борачки додатак у износу од 11.405.550 КМ, те расхода по основу одликовања у износу од 3.613.150 КМ.

- Исказани буџетски суфицит треба умањити за отпремнине према одредби члана 182 претходног Закона о раду у износу од 867.095 КМ, затим по основу накнада за адвокатске и друге услуге институција правосуђа у износу од 183.180 КМ, судских рјешења у износу од 871.351 КМ, те осталих више исказаних расхода и издатака за нефинансијску имовину од 3.255.343 КМ и више исказаних буџетских прихода и примитака у износу од 24.910 КМ - навео је Радукић.

Према његовим ријечима, укупан негативан финансијски резултат ранијих година исказан у билансу стања у износу од 1.233.536.221 КМ треба кориговати навише у најмањем износу од 11.213.678 КМ.

Он је нагласио да су од 1. септембра 2018. до 31. августа ове године спроведене 64 финансијске ревизије у складу са плановима ревизијских активности.

- На основу спроведених финансијских ревизија дата су 33 позитивна мишљења за финансијске извјештаје, 23 мишљења са резервом и осам негативних мишљења - додао је Радукић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић каже да је ревизија урадила захтјеван посао и да је њихов извјештај објективан.

- Ревизија је указала на слабост функционисања интерне контроле код појединих буџетских корисника. Било би добро да ове контроле буду спроведене у потпуности, јер сви услови за тако нешто постоје - рекла је Стојичићева.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Зоран Видић сматра да није реално мишљење са резервом које је дато за поједине установе, међу којима је Фонд здравственог осигурања.

- Невјероватно је да тамо гдје су евидентни проблеми буде дато ревизорско мишљење са резервом, а не негативно. Овакве ствари су недопустиве - рекао је Видић.