latinica  ћирилица
09/10/2019 |  14:36 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

БиХ балканска рута за пролазак миграната

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач упозорио је данас да је БиХ постала можда једина "балканска рута" за пролазак нелегалних миграната и да већина њих преко Бихаћа жели да пређе у Хрватску.
Лукач у Београду - Фото: РТРС
Лукач у БеоградуФото: РТРС

Говорећи на панелу о теми "Регионална безбједност и Република Србија" на Конференцији о националној безбједности, коју је организовало удружење "Национална авангарда", Лукач је подсјетио на став институција Републике Српске да на њеном подручју не могу да се праве прихватни центри за нелегалне мигранте, јер за то нема услова ни ресурса.

- С тога полиција сваког миграната који се појави на територији Републике Српске стави под контролу и пропрати даље, да прође преко територије на њиховом путу према Хрватској - рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, у овом тренутку већина миграната жели да иде ка Унско- санском кантону одакле је најближи прелазак за Хрватску.

Лукач је рекао да у том кантону, са центром у Бихаћу, тренутно има пет до шест хиљада миграната који праве огромне проблеме и врше кривична дјела.

- Поред честих туча између миграната, недавно је забиљежено и убиство, а провалили су у сваки објекат који није усељен. Људи не смију да изађу из свог стана, не смију да пуштају дјецу да иду у школу, јер се мигранти крећу у групама и знају да буду агресивни - истакао је министар унутрашњих послова Српске.

Лукач је упозорио и да многи од миграната имају "скривене идентитете" које је тешко утврдити.

- Приликом контроле да ли имају оружје, провјере докумената и слично, полиција Српске је код многих утврдила да на тијелу имају ратне ране које говоре да су биле на ратишту на Блиском истоку - рекао је он, додавши да је углавном ријеч о младим људима, војно способним, који имају од 20 до 30 година.

Лукач је упозорио да они представљају велику опасност ако се задрже у БиХ и указао да покушаји да се населе у напуштеним српски селима представљају апсолутно нарушавање Дејтонског споразума и права на повратака расељених.

- То би дефинитивно, временом у тим дијеловима БиХ промијенило демографску слику, а већ након пет година мигранти би могли да добију и држављанство БиХ - нагласио је он.

Према његовим ријечима, међу мигрантима се не налазе само они који бјеже од рата и са ратних подручја, јер су се на територији БиХ појавили људи из 35 земаља, највише из Пакистана и Ирана, али и Бангладеша, док их је мање из Сирије и Ирака.

Лукач је оцијенио да се мигрантска криза неће брзо завршити и навео да је међу мигрантима који су прошли кроз Србију и БиХ био и значајан број терориста.

- Међу њима су били и они који су извршили терористичке акте у Паризу - рекао је Лукач, додавши да сигурно има и оних који по задатку иду према Европи.

Он сматра да је вијековима присутна тежња ислама да покори Европу, те да нису никада успјели пушком, али да сада то раде на тихи начин, без иједног метка.

Конференцију о безбједности отворио је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, а на једном од панела учествовао је и министар одбране Србије Александар Вулин.