latinica  ћирилица
09/10/2019 |  14:51 ⇒ 19:15 | Аутор: РТРС

Миловановић дао велики допринос стварању Српске

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа породици преминулог генерал-пуковника Војске Републике Српске Манојла Миловановића, истакавши да ће остати упамћен као храбар и частан генерал, искрени родољуб који је дао велики допринос у најтежим тренуцима стварања Републике Српске.
Манојло Миловановић -
Манојло Миловановић

- Његов одлазак представља велики губитак за породицу и пријатеље, али и за српски народ. У име грађана Републике Српске и у своје име, упућујем вам изразе најдубљег саучешћа - наводи се у телеграму предсједника Републике Српске.

И предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је телеграм саучешћа породици Миловановића.

- Са тугом и жаљењем сам примио вијест о смрти генерал-пуковника Манојла Миловановића, који ће остати упамћен као генерал који је својом храброшћу и пожртвованошћу дао немјерљив допринос за слободу свог народа и стварање Републике Српске. Одлазак генерала Миловановића велики је губитак за његову породицу, пријатеље и цијели српски народ. Искрено саосјећајући у болу, у име Владе Републике Српске и своје име, упућујем Вам изразе најдубљег саучешћа”, наводи се у телеграму Вишковића.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић данас је у име Народне скупштине Републике Српске и своје лично име упутио изразе дубоког саучешћа породици уваженог генерала и члана Сената Републике Српске Манојла Миловановића.

- Генерал Миловановић био је један од оних школованих официра који је у посљедњем рату без калкулација стао у одбрану српског народа нештедећи ни себе, ни своју породицу и часно вршио и извршио све своје војничке, а прије свега људске обавезе према свом народу и Републици Српској. Генерал Миловановић је своје име часно као први начелник Генералштаба Војске Републике Српске уписао у историју Републике Српске. Нека му је вјечна слава и хвала - наводи се у телеграму предсједника НСРС.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа породици преминулог Миловановића.

- Са жаљењем сам примио вијест о смрти генерал-пуковника Манојла Миловановића, који је као високи војни старјешина дао допринос у стварању и одбрани Републике Српске - истакао је Додик.

Он је навео да је смрт генерал-пуковника Миловановића велики губитак не само за његову породицу и пријатеље, него и за цијели српски народ.

- Искрено саосјећајући у болу који вас је задесио, упућујем вам изразе мог најдубљег саучешћа - наведено је у телеграму саучешћа српског члана Предсједништва БиХ.

И Душко Милуновић министар рада и борачко-инвалидске заштите упутио је данас телеграм саучешћа.

- Са жалошћу сам примио вијест о смрти легендарног команданта Војске Републике Српске, генерал-пуковника Манојла Миловановића. Генерал Миловановић је био изузетан човјек, храбар и одлучан војсковођа који је својим ангажовањем у Војсци Републике Српске, на мјесту начелника Генералштаба, дао немјерљив допринос у одбрани свог народа и Републике Српске. Била ми је част познавати генерала Миловановића, поштеног, часног и отаџбини до краја оданог официра и служити као војник под његовом командом. У име Министарсва рада и борачко-инвалидске заштите и у моје име, упућујем вам изразе најдубљег саучешћа - наводи се у телеграму министра Милуновића.

Генерал-пуковник Манојло Миловановић биће уписан свијетлим словима као један од најодговорнијих старјешина Војске Републике Српске који је дао лични печат одбрани српског народа и Републике Српске, наводи се у телеграму Организације старјешина ВРС породици преминулог генерала.

У телеграму саучешћа, који је упућен и Сенату Републике, наводи се да је генерал-пуковник Манојло Миловановић свијетла личност протеклог одбрамбено-отаџбинског рата и један од челних војника ВРС који је дао немјерљив допринос одбрани и изградњи Републике Српске, чије ће дјело остати записано у сјећању свих патриота Српске.

Напомиње се да је генерал Миловановић прошле године приступио Организацији старјешина ВРС и тада изразио опредјељење да се потребно, заједно са другим патриотским снагама, одупријети свима који насрћу на Републику Српску и створене вриједности.

Генерал-пуковник Војске Републике Српске у пензији Манојло Миловановић преминуо је јутрос у Бањалуци у 76. години.