latinica  ћирилица
09/10/2019 |  17:40 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Односи полиција Републике Српске и Србије одлични

Односи полиција Републике Српске и Србије су одлични, што подразумијева и брзу размјену информација, а сарадњу треба наставити, посебно у сузбијању организованог криминала и корупције, сагласили су се министри унутрашњих послова Српске и Србије Драган Лукач и Небојша Стефановић током данашњег разговора у Београду.

Разговарано је и о мјерама које је потребно предузети у борби против тероризма и екстремизма.

Стање безбједности у Републици Српској је повољно и задњих година није било терористичких активности, а Република Српска једина у БиХ има формирану Управу за борбу против тероризма, истакао је министар Лукач, који је учествовао на Конференцији о националној безбједности Србије, одржаној у Београду.

Међу највећим регионалним безбједносним изазовима су нелегалне миграције, радикални екстремизам и тероризам, истичу стручњаци.

У БиХ се и даље толерише развијање вехабијског покрета који се развио до неслућених размјера, истиче министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.

Каже да БиХ ништа није урадила по питању више од стотину параџемата, у разном формату.

- Одвија се и обука, регрутују се људи који су отишли на страна ратишта, на сиријско и ирачко ратиште,. БиХ је дала по глави становника највећи број џихад-ратника од било које друге европске земље - истакао је Лукач.

БиХ је можда постала балканска рута за пролазак нелегалних миграната, а међу њима има и терориста, истиче Лукач, додајући да је став институција Српске да на њеном подручју не могу да се праве прихватни центри.

- У тим мигрантским токовима апсолутно има огроман број лица која су користила оружје. Дакле можемо са сигурношћу рећи да је свако пунољетно лице-мигрант који пролази, долази ка Европи – сигурно било или учествовало на неки начин  у борбама - наводи Драган Симеуновић, директор Академије за националну безбједност.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић истиче да је у проналажењу механизама за спречавање дјеловања терористичких организација потребна регионална сарадња уз подршку међународних партнера.

- Са свима желимо да разговарамо о томе зато што мислим да још нисмо постигли тако висок степен сарадње, нити имамо довољно ефикасне механизме у процесу дерадикализације - нагалсио је Стефановић.

Уз покушај стварања такозване Велике Албаније, за Србију је највећи безбједносни изазов угрожавање безбједности Срба који живе ван матице, каже министар одбране Србије Александар Вулин.

- Покушај мијењања Дејтонског споразума и укидања Републике Српске и свако умањиване њене надлежности, њеног значаја – је безбједносни изазов за Републику Србију, као и укидање могућности Србима да у Црној Гори пишу својим писмом, говоре својим језиком, укидање права Србима да имају своју цркву - каже Александар Вулин, министар одбране Србије.

Најбољи одговор на све безбједносне изазове јесте српско јединство, поручио је Вулин.