latinica  ћирилица
09/10/2019 |  21:08 ⇒ 10/10/2019 | 10:26 | Аутор: Б92

Операција "Извор мира", турске трупе ушле у Сирију (ФОТО/ВИДЕО)

Велики број цивила у Сирији напушта градове који се налазе дуж границе са Турском, након данашње операције турске војске.

Медији преносе нове информације да је страдало 15 људи.

Према посљедњим информацијама, турска војска је ушла у сиријски град Тел Абијад, где се састала са Сиријским демократским снагама које предводе Курди, пише Спутњик.

Раније у сриједу, Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган објавио је да је турска војска покренула војну операцију на сјеверу Сирије.

Како је рекао Ердоган, војна операција Турске носи назив "Извор мира" (односно "Peace Spring"), пренио је Спутњик.

Сиријске демократске снаге су саопштиле да су турски ваздушни напади били и до 50 километара од границе и да је гађано 16 њихових положаја.

Како преноси АФП, укупно је страдало 11 људи од којих су осам цивили.

Медији преносе да је најмање један припадних курдских снага погинуо током напда Турске против Курда, саопштили су Сиријска опсерваторија за људска права и група курдских активиста.

Након турског напада, према наводима агенције Анадолу, Курди су испалили шест ракета из Камишила ка граду Нисајбину, центру границе са Турском, као одговор турским снагама.

Реакције на одлуку предсједника Турске стигле су од свјетских званичника и међународних организација.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је веома забринут због дешавања на сјеверу Сирије, рекао је портпарлор УН Фархан Хаки, пише Ал Џазира.

- Цивили и њихова инфраструктура морају бити заштићени. Генерални секретар вјерује да сукоб у Сирији не би требало рјешавати са војском - рекао је Хаки.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поручио је Турској да "даље не дестабилизује регион" својом војном акцијом на сјеверу Сирије.

Турске копнене јединице (фото: AFP 2019 / Bulent Kilic)

Европска унија је такође позвала Турску да обустави своје нападе на Сирију.

Предсједник САД Доналд Трамп изјавио је да је напад Турске на Сирију лоша идеја и позвао Анкару да заштити вјерске мањине.

Прије напада на Сирију Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган разговарао је телефоном са руским колегом Владимиром Путином.

- Турска офанзива против сиријске курдске милиције донијеће мир и стабилност у Сирију - рекао је Ердоган Путину у телефонском разговору.

Повезане вијести:

Прве жртве турске војне операције: Погинула два цивила, још двоје рањено (ФОТО)

Савјет безбједности сутра о Сирији