latinica  ћирилица
09/10/2019 |  21:25 ⇒ 21:34 | Аутор: СРНА

Бањалука: Представљена монографија Српско хришћанско насљеђе Америке

У Бањалуци је вечерас представљена монографија 200 година Српске православне цркве у Америци - Српско хришћанско насљеђе Америке, која доноси историјско, духовно и умјетничко присуство православне дијаспоре у Америци.
Представљена монографија 200 година СПЦ у Америци - Фото: СРНА
Представљена монографија 200 година СПЦ у АмерициФото: СРНА

Монографију је поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве приредио Његово преосвештенство епископ западноамерички Максим, који је истакао да она визуелно приказује сву љепоту и драж значења бити Србин у свијету.

- Књига на 1.008 страна садржи галаксију наших храмова, приказаних кроз фотографије и историјске текстове. Монографија садржи све оно што смо ми документовали на репрезентативан начин, разумљив Американцима, на енглеском језику - рекао је епископ Максим новинарима прије почетка промоције.

Према његовим ријечима, овом монографијом снажно је показано како су српски исељеници у Америци и Канади сачували хришћанску вјеру и светосавску свијест, захваљујући Цркви.

Он је подсјетио да је прије ове објављена и монографија Српско-хришћанско насљеђе Косова и Метохије, те да је она наишла на добар пријем Американаца, који су били одушевљени љепотом цркава и храмова на том подручју.

- Вјерујем да је ће слично бити и са овом монографијом коју ћемо промовисати широм Америке - рекао је епископ Максим.

Монографија Српско хришћанско насљеђе Америке у тврдом повезу на 1.008 страна доноси 1.025 фотографија најзначајнијих историјских личности, цркава, манастира, фресака, икона и других умјетничких предмета.

Садржи текстове истакнутих историчара, теолога и умјетника, уз обиље историјских чињеница и богати илустративни материјал.

Монографија документује историјски и духовни идентитет српског народа у Америци и служи као знамење садашњим и будућим генерацијама Срба да осигурају трајање свог насљеђа.

Промоцији у Културном центру Бански двор присуствовао је и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.