latinica  ћирилица
10/10/2019 |  07:29 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Мркоњић Град: Обиљежавање 24 године од страдања Срба у западној Крајини

У Мркоњић Граду данас ће бити обиљежене 24 године од страдања Срба у западној Крајини у јесен 1995. године када су припадници ХВО-а и такозване Армије БиХ са вјековних огњишта протјерали 120.000 Срба из 13 западнокрајишких општина и убили 1.644 цивила и војника.
Мркоњић Град (Фото: skyscrapercity.com) -
Мркоњић Град (Фото: skyscrapercity.com)

Помену ће присуствовати предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Душко Милуновић, делегација Народне скупштине у којој су потпредсједник парламента Жељка Стојичић и посланик Зоран Тегелтија.

У 11.30 часова биће служен парастос у Капели Светог апостола Марка на православном гробљу у Мркоњић Граду, након чега ће бити положени вијенци на спомен-обиљежје на мјесту масовне гробнице, саопштено је из општине Мркоњић Град.

У 12.30 часова вијенци ће бити положени и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима на Тргу српске војске, а обраћање званичника планирано је у 12.45 часова.

Хрватска војска са јединицима такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране напала је у септембру и октобру 1995. године 13 западнокрајишких општина - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

На том подручју муслиманско-хрватске снаге убиле су 1.644 војника и цивила и са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процјењује се на 680 милиона КМ.

Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.
У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумиранима је 10 жена.

У мањим гробницама у тој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

У овој операцији учествовао је и Пети корпус такозване Армије БиХ којим је командовао Атиф Дудаковић, о чему постоји видео-запис на којем се види како издаје наредбу да буде уништено све што је српско на овим просторима.

Иако су познати налогодавци и починиоци, за ове злочине још нико није одговарао.