latinica  ћирилица
10/10/2019 |  07:35 ⇒ 09:49 | Аутор: СРНА

Почињу Дани Србије у Српској

Манифестација Дани Србије у Српској биће вечерас свечано отворена у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

Свечаном отварању, које је заказано за 20.00 часова, присуствоваће предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, потпредсједница Владе Српске Сребренка Голић, министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, министрица просвјете и културе Српске Наталија Тривић, помоћник министра за међународне односе и европске интеграције у области културе Србије Асја Драча Мунтеан, те управник Народног позоришта у Београду Ивана Вујић Коминац.

Након церемоније отварања манифестације, која траје до 24. октобра, биће одиграна представа "Ко то тамо пева" у извођењу глумаца Народног позоришта из Београда.

Програм Дани Србије у Српској биће настављен сутра концертом Квартета Београдске филхармоније у Дому културе у Братунцу, док је дан касније предвиђен наступ Ансамбла народних игара и песама Косова и Метоније Венац, који ће наступити у Центру за културу и образовање у Добоју.

Ансамбл Венац наступиће у недјељу, 13. октобра, у Дому културе у Козарској Дубици, а истог дана у Културном центру у Требињу биће одржан концерт Квартета Београдске филхармоније.

Дани Србије у Српској биће настављени 16. октобра концертом Србских православних појаца у Културном центру Требиње, а 18. октобра у Центру за културу Семберија у Бијељини.

Завршни чин манифестације биће у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци гдје ће 24. октобра бити отворена изложба Галерије Матице Српске - "Европски феномени".

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић изјавио је раније да је манифестација Дани Србије у Српској наставак добре и плодоносне сарадње између Србије и Републике Српске у свим сегментима.

- Овог пута тема је култура и Србија ће се представити Српској са осам изразито вриједних културних догађаја у неколико градова - истакао је Николић.

Организатори Дана Србије у Српској су Министарство културе и информисања Србије уз подршку Генералног конзулата Србије у Бањалуци.