latinica  ћирилица
10/10/2019 |  09:05 | Аутор: Независне

Фазлић: Када падне снијег сви мигранти ће доћи у Бихаћ

Иако је Оперативни штаб за питање миграција у БиХ на недавно одржаном састанку усвојио план мјера и активности за ефикасно управљање мигрантском кризом, први људи подручја која су највише погођена том проблематиком тврде да се број миграната у БиХ повећава, те да је овај проблем тешко рјешив.
Мигранти у Ђачком дому у Бихаћу - Фото: РТРС
Мигранти у Ђачком дому у БихаћуФото: РТРС

- У неким изјавама се износе подаци да се број миграната овдје смањује, а управо супротно у Бихаћу се број миграната повећава. У Вучјаку их има између 700 и 1.000, све је пуно, а и горе по шумама су људи и чекају прилику да пређу границу. Када снијег падне сви ће доћи у Бихаћ - казао је за Независне Шухрет Фазлић, градоначелник Бихаћа.

Нагласио је да је затражио да се на нивоу државе одржи заједнички састанак те да се утврди заједничка стратегија за мигранте и за Бихаћ јер, како каже, фактички Бихаћ носи ту кризу.

- Оно што посебно фрустрира је то што мигрантска криза постоји само у Бихаћу и Бихаћ се искључиво носи с тим проблемом, а када су у питању подјеле новца или нешто друго онда нас нема нигдје - рекао је Фазлић.

Наиме, Оперативни штаб за питање миграција у БиХ је на недавно одржаном састанку констатовао да БиХ не жели бити "хот спот" за илегалне мигранте, а као први приоритет је постављено јачање Граничне полиције БиХ у циљу боље контроле границе и спречавања незаконитих улазака на бх. територију.

Речено је и да је планом, с обзиром на то да највише трпе терет мигрантске кризе, предвиђена и подршка локалним заједницама у којима су успостављени привремени прихватни центри.

О мигрантској кризи је говорила и Амели де Моншеле, француска министарка за европска питања, те изјавила да је десетак земаља чланица ЕУ спремно да прихвати мигранте.

Међутим, стручњаци сматрају да ни то неће помоћи рјешавању мигрантске кризе у БиХ.

- Не вјерујем да ће нас то на било који начин растеретити од миграната јер ови мигранти који су дошли у БиХ су дошли доста неорганизовано, стихијски и с веома неискреним намјерама. Ово је заиста остатак од остатка оних мигрантских таласа који су прије неколико година пролазили, тако да ће тај проблем овдје и остати - навео је Милош Шолаја, директор Центра за међународне односе Бањалука.

Сматра да поједине земље ЕУ хоће прихватити мигранте јер им је, како додаје, неопходна што јефтинија радна снага и неко ко ће радити најпрљавије и најниже послове, које домаће становништво не жели радити, те да иако тиме рјешавају једну од највећих политичких криза, то неће утицати на растерећење БиХ.

Де Моншелеова није прецизирала којих десет земаља ће примити мигранте, а како је речено државе које учествују у процесу објавиће унапријед дата обећања о броју тражилаца азила које ће прихватити.