latinica  ћирилица
10/10/2019 |  15:56 | Аутор: СРНА

Топић: Мост на Сави код Градишке - најзначајнији инфраструктурни пројекат

Мост преко ријеке Саве код Градишке, чија би изградња требало да почне сутра, за Републику Српску представља један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката на чију се реализацију чекало готово 15 година, рекао је Срни директор Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Душан Топић.
Мост на Сави (Фото: Интеграл Инжењеринг) -
Мост на Сави (Фото: Интеграл Инжењеринг)

- Ријеч је о грађевини која ће у потпуности дати смисао комплетној мрежи ауто-путева Републике Српске, јер ће наши ауто-путеви на тај начин бити повезани са мрежом европских ауто-путева, прије свих, паневропским коридором "Десет" и ауто-путем Београд-Загреб - навео је Топић.

Он је појаснио да је мост преко ријеке Саве предмет споразума БиХ и Хрватске, а у његовој реализацији учествују БиХ, Република Српска и Хрватска.

Према његовим ријечима, у складу са тим споразумом хрватска страна је, уз учешће заједничке радне групе за припрему тендерске документације, спровела тендер за избор извођача радова, а БиХ је, са своје стране, спровела тендер за надзор радова.

Он је рекао да су понуде за избор извођача отворене 18. децембра лани и у првој половини ове године извршена је евалуација понуда.

- Уговор за изградњу моста су 16. јула у Загребу свечано потписали `Хрватске цесте` и Министарство комуникација и транспорта /у Савјету министара у техничком мандату/, односно конзорцијум три компаније 'Интеграл Инжењеринг', Лакташи, 'Ђуро Ђаковић монтажа' и 'Загреб Монтажа' - прецизирао је Топић.

Топић је подсјетио да укупна уговорена цијена за изградњу моста, коју ће по пола сносити Хрватска и БиХ, износи 19.540.997 евра и обухвата трошкове изградње самог моста, те трошкове везе моста са постојећим ауто-путем Градишка-Бањалука.

- Велику подршку реализацији овог пројекта пружила је и ЕУ, која је путем Инвестиционог оквира за Балкан одобрила 6,8 милиона евра бесповратних средстава. Уговор за услуге стручног надзора потписан је са најповољнијим понуђачем Конзорцијумом 'Кребс плус кифер' из Њемачке и Институтом 'ИГХ' из Хрватске. Укупна уговорена цијена за услуге надзора је 1.875.800 евра - додао је Топић.

Рок за завршетак радова на овом мосту је 30 мјесеци.

Мост ће бити дуг 430 метара и имаће четири саобраћајне траке - по двије из сваког смјера, широке 3,75 метара.

Приликом пројектовања моста вођено је рачуна да задовољава захтјевима пловног саобраћаја Савом, те ће средњи распон преко корита ријеке бити дуг 170 метара.