X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
10/10/2019 |  16:06 ⇒ 20:02 | Извор: РТРС

Полицијска академија Српске добила 329 кадета

329 кадета Полицијске академије и 12 кадета Специјалне антитерористичке јединице потписали су уговоре о почетку обуке у Управи за полицијско образовање МУП-а Републике Српске. Ријеч је о најбројнијој класи до сада. Како је најављено, до прољећа би требало да почне градња новог објекта Полицијске академије.

Школовање које ће резултовати полицијском или униформом Специјалне анитерористичке јединице ове године пожељело је рекордних 1.245 кандидата. До потписивања уговора дошао је сваки трећи. Они који ће наредних 13 мјесеци провести на обуци кажу – селекција је била ригорозна.

- Имали смо прво љекарске провјере, затим психо-моторичка тестираења и на крају тај чувени дрил који се састоји од седам дана, на којем смо имали многе полигоне, маршеве - каже Милан Бајић,кадет за припаднике Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Републике Српске.

Неван Челић, кадет за припаднике Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Републике Српске истиче да пријатељства стечена остају за цијели живот.

- Очекујем да ћемо, прије свега, стећи пријатељства за цијели живот на академији и да ћемо одавде изаћи као бољи људи него што смо дошли - поручује Челић.

Међу полазницима, ове године, је и 20 дјевојака. Зора Сарић каже, полицијска униформа била је жеља од малих ногу.

- Сви пролазимо кроз исто, одрицања су велика, имамо разне наставне, ваннаставне активности - напомиње Зора Сарић, кадеткиња Полицијске академије.

Влада Српске већ је донијела одлуку о изградњи новог објекат полицијске академије. Пројектна документација је спремна.

- Док добијемо све грађевинске и остале дозволе, надамо се да на прољеће ћемо почети са изградњом новог објекат Полицијске академије који ће моћи да школује већи број људи и имати, уз све капацитете које смо већ изградили у Центру за обуку у Залужанима, и могућност за много бољу и квалитетнију обуку - поручио је Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Рекордан број кадета не значи и повећање броја запослених, увјеравају у Министарству унутрашњих послова. Ове године већи број ратне генерације одлази у пензију. Све мјере Владе, изјавио је премијер, за циљ имају подмлађивање полиције.

- Имаћемо од Нове године још једно повећање, поново за исте припаднике. Донијели смо закон о посебним условима за пензионисање, припадника МУП-а, да смо уложили значајна средства у набавку опреме и наоружања - истиче Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

За мјесец дана Министарство унтрашњих послова требало би да добије нових 100 возила. Такође, са Ремонтним заводом у Братунцу већ је потписан уговор о набавци оклопних возила типа "Деспот" који би требало да буду испоручени до Дана Републике.