latinica  ћирилица
10/10/2019 |  16:33 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Свјетски дан менталног здравља: Како спријечити суицид?

Како спријечити суицид, тема је којом су се на Свјетски дан менталног здравља бавили стручњаци. Много је више оних који покушају суицид од оних који то изврше. У Српској годишње око 300 особа старости 60 година почини самоубиство, док Свјетска здравствена организација упозорава на смртност суицидом код младих људи од 25 до 35 година.

Тридесетпетогодишња Свјетлана Опачић опоравља се од анексиозно-депресивног и граничног поремећаја личности. Већ са двадесет година услиједиле су кризе идентитета, почела се повлачити из друштва и питати ко сам и шта сам. Али није имала стигму и одлучила да се храбро суочи са проблемом менталног здравља.

- Апсолутно отворено,транспарентно сам причала о својим емоцијама. Када ми се плакало, плакала сам. Препоручујем свима да на вријеме препознају код себе проблем, касније ће радити са породицом, ако породица не прихвата. А моји родитељи су саосјећајни и пуни емпатије - прича Свјетлана Опачић, корисница Центра за ментално здравље. 

У посљедњих пар година у Српској се 30.000 људи годишње јавља за помоћ у здравствене службе за ментлно здравље, најчешће због анексиозних и депресивних поремећаја повезани са стресом. На ментално здравље утиче много фактора.

 - Пуно утиче како смо расли и одрастали, какав је рани раст и развој, да ли смо били изложени трауматским ситуацијама, каква је финансијска ситуација - истиче Биљана Лакић, национални координатор за ментално здравље Републике Српске.

Борба са суицидом захтијева јавно-здравствени одговор, од сектора социјалне заштите, образовања, полиције, правде и медија и на вријеме препознати особу са суицидним намјерама.

- И тад је јако битно да то неко препозна и да неко да подршку. Касније када се тај први проблем отклони, немају таквих оптерећења - поручује др Милан ЛАатиновић, координатор за ментално здравље у Министарству здравља.  

Када је ријеч о менталном здрављу чаробни штапић, пилула, ријеч, психијатар или психолог не постоји,и у себи морамо тражити рјешење, поручили су корисници третмана у Центрима за ментално здравље.