latinica  ћирилица
10/10/2019 |  17:00 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

Почели "Дани Србије у Српској"

У Бањалуци вечерас почињу "Дани Србије у Републици Српској", који ће трајати до 24. октобра. На самом отварању манифестације биће изведена балетска представа "Ко то тамо пева", Народног позоришта Београд.

Манифестација "Дани Србије у Српској" биће званично отворена представом "Ко то тамо пева", насталом по истоименом филму. По први пут у Народном позоришту Републике Српске биће изведена балетска представа, коју ће извести глумци из Народног позоришта из Београда.

- Ми смо увијек ту да пружимо своју умјетност, али неко треба да нам помогне да нам отвори врата и захваљујћи Министарству културе то ће се данас и десити - каже Константин КОостјуков, директор "Балета" Народног позоришта у Београду.  

Тема манифестације "Дани Србије у Српској" јесте култура. Из Србије, своје програме представиће четири националне културне институције.

- На једном мјесту имате Народно позориште, имате Београдску филхармонију, имате ансамбл Венац који је измјештен у Грачаници, али је наша национална установа и имате галерију Матице Српске - рекла је Асја Драча, помоћница министра културе и информисања Србије.  

Представници Народног позоришта из Бањалуке и Београда истакли су задовољство због успјешне сарадње.

Наглашено је да је манифестација "Дани Србије у Српској", још један вид јачања веза између двије земље, чију културу није могуће свести у политичке границе.

- Манифестација која свечано започиње вечерас показује да је ово узајаман и природан процес и представља вид продубљивања и учвршћивања везе између Србије и Српске - напомиње Тања Ћаковић, помоћник министра за културу Републике Српске.  

Организатори ове манифестације су Министарство културе и информисања Србије, уз подршку Генералног конзулата ове земље у Бањалуци.