latinica  ћирилица
10/10/2019 |  17:25 ⇒ 21:33 | Аутор: РТРС

Посланици НСРС разматрали Извјештаје о раду Радио-телевизије Републике Српске

Народна скупштина Републике Српске данас је размотрила неколико Информација и Извјештаја. Међу њима и Извјештај о раду Радио-телевизије Републике Српске у 2017. и 2018. години.

Генерални директор Драшко Милиновић указао је на проблеме с којима се РТРС суочава, када је ријеч о дигитализацији и наплати потраживања из Федерације БиХ. Опозиција је критиковала информативни програм јавног сервиса, због чега траже парламентарни надзор над радом медијских кућа, чији је оснивач Република Српска.

Упркос тешким условима у систему јавног емитовања Радио-телевизија Републике Српске остварила је покривеност расхода приходима стоји у Извјештају о раду. Генерални директор Драшко Милиновић подсјетио је да РТРС више од десет година није добио оно што му, по основу наплате РТВ таксе и маркетинга, припада из Федерације БиХ.

- Морам да обавијестим јавност да до данас није покренут поступак набавке дигиталне опреме у надлежности Министарства комуникација и транспорта БиХ. Када би се то десило данас, најмање 18 мјесеци је потребно да би сваки грађанин Републике Српске у свом дому имао дигитални сигнал - истакао је Драшко Милиновић, генерални директор Радио-телевизије Републике Српске.

Милиновић је најавио и да у овој години за РТРС слиједи капитални пројекат – прелазак на ХД резолуцију. Иако су у расправи посланици опозиције били гласнији, из редова владајуће коалиције постављено је питање у вези са процесом дигитализације.

- Што се конкретно ради по питању овог стања да пређемо са аналогног на дигитално емитовање. Сматрамо да је то у интересу грађана Републике Српске и Федерације БиХ - поставила је питање Ранка Перић Ромић, посланик из СНСД-а.

Ипак, прво што се по отварању расправе могло чути јесте приједлог Клуба посланика ПДП-а. Посланицима су предложили да усвоје закључак којим би се над радом РТРС-а увео парламентарни надзор који би обављало 15 чланова одбора у којем су представници клубова свих парламентарних странака, али и независни стручњаци.

- Народна скупштина ће приступити оснивању радног тијела под називом "Одбор за праћење рада јавних медија чији је оснивач Република Српска". Рок за реализацију овог закључка је 60 дана од дана доношења - истакао је Перица Бундало, посланик из ПДП-а.

Током расправе посланици су у неколико наврата похвалили технички напредак Јавног сервиса, а највише критика упутили су на рачун редакције Информативног програма. По узору на ПДП, Клуб СДС-а предложио је оснивање Комисије за јавне медије, али и идеју да 40 одсто простора у информативним емисијама припадне опозицији.

- Ви сте поред лоше власти један од главних узрочника потпуне дисхармоније српских странака у Републици Српској - рекао је Миладин Станић, посланик из СДС-а.

Одговарајући на ове оптужбе, у завршној ријечи генерални директор РТРС-а посланицима опозиције поручио је да је спреман на разговор.

- Ако је Радио-телевизија Републике Српске препрека било каквом јединству српских партија, бошњачких, хрватских у Републици Српској по питању било каквог политичког напретка по било ком основу, дајте да сутра сједнемо и завршимо то одмах, ја вас молим - истакао је Милиновић.

Када је ријеч о процесу дигитализације спорно је, како је Милиновић истакао, то што је мимо закона расписан конкурс за оператера у Мултиплексу Ц. РТРС је, каже, тим конкурсом дискриминисан. Истовремено тврди, све жалбе РТРС-а према Регулаторној агенцији за комуникације у вези са поступком додјеле Мултиплекса Ц су одбијене.