latinica  ћирилица
10/10/2019 |  19:56 ⇒ 20:56 | Аутор: Политика

Одложена депортација џихадиста из Сирије у БиХ (ВИДЕО)

Међу деветорицом терориста чији се повратак у БиХ још очекује налази се и борац "Исламске државе" познат по снимцима у којима позива на убијање хришћана
Јасмин Кесеровић (фото:Agencije) -
Јасмин Кесеровић (фото:Agencije)

Прије три године, када је објављен један од видео-снимака у којем држављанин БиХ с ратишта из Сирије позива муслимане на џихад и убиства хришћана, коментарисало се да пре или касније стотине терориста који су отишли у рат под заставом "Исламске државе" чека повратак у БиХ, када би могли наступити проблеми. Почетак тога могао се десити сутра увече, за када је била заказана депортација деветорице џихадиста из Сирије. То је у посљедњем часу до даљег одложено због турске офанзиве на сејвероистоку Сирије. Када се буду поново нашли у својој домовини, ова деветорица екстремиста ће, како је раније објавио министар безбједност БиХ у техничком мандату Драган Мектић, бити предати на процесуирање.

Како је писао Журнал, међу деветорицом је и Јасмин Кесеровић из Завидовића, познат по неколико пропагандних видео-снимака Исламске државе у којима је позивао на убијање хришћана. За Кесеровића су медији писали да је напустио средњу школу јер му тамо није било дозвољавано да клања, након чега се упутио у Горњу Маочу, упориште вехабија, како би изучавао Куран.

- Да имам још девет синова, отишли би у џихад и борили се за Алаха - пренио је својевремено Вечерњи лист ријечи Јасминових родитеља.

Журнал пише да је за шесторицом џихадиста расписана црвена Интерполова потерница и да ће они одмах бити пребачени у надлежност Суда БиХ, док је за тројицом расписана потрага и њих ће преузети припадници Агенције за истраге и заштиту (Сипа) БиХ.

РТРС подсјећа да је Кесеровић на бошњачком језику пријетио становницима Сан Франциска и Лас Вегаса, позивајући на убиства хришћана.

- Устаните, о муслимани, убијајте хришћане и њихове слуге, у њиховим градовима и њиховим државама. Постављајте им експлозиве под њихова кола, у њихове куће и канцеларије. Убијајте их снајперима и пригушивачима, убијате их онако како сте у могућност, о муслимани, па макар то било и ножем. И немојте правити разлику између војника и цивила - наводи се у снимку.

Порука Јасмина Кесеровића требало би да забрине безбедносне структуре, наводе стручњаци за безбједност који могуће проблеме виде у крхкости правосудног система БиХ.

- Добар део тих структура, а и политичких елита, не схвата добро проблем пред којим се налазимо - рекао је за РТРС Драгомир Кесеровић, професор на бањалучком Факултету за безбједност.

На ратишта у Сирији и Ираку из БиХ је отишло најмање 300 људи, а није познато колико их се вратило.

- Деветорица младих људи и њих три стотине који треба да се врате фанатизовани су у БиХ и нама су потребни одговори на питање ко је те људе завео, која их је то организација упутила на сиријско ратиште и ко је улагао у њих. Тужиоци би требало да се занимају и тиме ко је та лица послао тамо, а плашим се да би одговори показали да таквих има и у појединим политичким, вјерским и безбједносним структурама - каже за Политику Џевад Галијашевић, експерт за питања безбједности.