latinica  ћирилица
10/10/2019 |  19:59 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Од сутра појачана контрола увоза меса

Од сутра, граничне инспекцијске службе појачаће контролу увоза меса из земаља у којима су се појавиле болести и зараза животиња.

Циљ је заштитити здравље становништва, али и домаће произвођаче и извознике меса.

Ове мјере договорене су након састанка министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ у техничком мандату, Мирка Шаровића, и ентитетских министара пољопривреде Бориса Пашалића и Шемсудина Дедића, у Сарајеву.

- Ми ћемо видјети наредних дана које ће мјере да буду у првом плану али оно што је сигурно - од сутра ћемо имати ригорознију контролу на граници БиХ и томе смо се данас договорили - рекао је Шаровић.

- Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, истиче да не треба користити термин затровано месо, јер се не ради о затрованом месу већ о месу ниже класе.

-  Ми убозимо највише предњи черег, то није месо прве категорије. Другим ријечима, становништво Европе поједе бут, најквалитеније месо,  а ми увизомо тај предњи черек - каже Пашалић.

ШЕемсудин Дедић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ, каже да свакако не требамо дозволити да наши потрошачи користе месо слабијег квалитета.

- Наш циљ је да извозимо квалитетније месо другим земљама а да увозимо и као потрошачи користимо месо које засигурно мора имати квалитет који је задовољавајући - додао је Дедић.