X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
10/10/2019 |  23:13 | Извор: РТС

Вучић: Или компромис или ћемо уништавати и себе и једни друге

Све је на нама Србима и Албанцима, и наши односи и наша будућност – избор да ли ћемо да прихватимо компромисно рјешење или ћемо да уништавамо и себе и једни друге, поручио је предсједник Србије Александар Вучић, у интервјуу за албанску ТВ Клан.
Александар Вучић (Фото: © Tanjug / Димитрије Голл) -
Александар Вучић (Фото: © Tanjug / Димитрије Голл)

- Што се Србије тиче, ми смо за компромисно рјешење спремни, а Албанци на Косову нека размисле о томе - рекао је Вучић и додао: "Tо да једна страна прихвати све што друга жели - то се никада неће десити".

Упитан како може међународна заједница да помогне у овом случају, Вучић каже да ће сви морати," вољно или невољно", да помогну ако се Срби и Албанци договоре.

Све је на нама, наши односи и наша будућност је на нама, истакао је он.

- Ако Срби и Албанци уреде своје односе једном заувијек, као два највећа народа на западном Балкану, неће у наредних 150 година имати било каквих проблема и могу економски највише да напредују - каже Вучић и упозорава да ако то не урадимо, свима би могле да остану празне територије.

- То што је нас данас нешто више него вас - не значи ништа, сви ће ваши да оду у Швајцарску и Њујорк, сви ће наши да оду у Аустрију и Немачку, неки нови људи ће да се насељавају на нашим територијама у будућности - објашњава Вучић.

"За мене је тешко што немамо компромис" 

На питање да прокоментарише то што је било разних идеја, укључујући Тачијеву идеју о припајању тзв. Прешевске долине, што је имало пуно противника на Косову, укључујући и Аљбина Куртија који је сада побиједио на изборима, Вучић је констатовао да он (Вучић) никада није говорио о Прешеву, Бујановцу, а још мање о Медвеђи, питајући – откуд Медвеђа, те да се трудио да не прича ствари којима би "некоме могао да отежа посао".

- Територија која је у спору је Косово и желео бих да људи разумију да више од пола земаља света није признало његову самопроглашену независност - поручио је Вучић и поновио да док Србија тражи компримисно рјешење, Албанци стоје на позицији "ми смо независна држава и ви морате да је признате".

Поводом опаске да постоје мишљења да ће Србији после побједе Аљбина Куртија на изборима бити теже да дође до таквог рјешења, предсједник Вучић каже да је њему "ионако било веома тешко".

- Да будем искрен, за мене је тешко то што немамо компромисно рејшење - рекао је, уз констатацију да он увијек говори о озбиљним стварима, и да никада неће говорити о томе да је Курти вређао његову малољетну ћерку и увлачио је у политичке ствари, а да то, како каже, "часни људи не раде".

"Одсуство Куртијеве одговорности" 

Упитан шта тачно подразумијева компромисно рјешење, уз опаску да је и у Србији био критикован да није био довољно јасан око тога, Вучић одговара отворено да "бити јасни не даје никакву шансу да се изгура било шта".

- С каквим год приједлогом рјешења да изађете, каквим год, бићете растурени и уништени у свакој, српској и албанској, јавности, било гдје, истог секунда - сматра предсједник Србије.

На питање да ли би преговарао о признавању Косова, Вучић цитира Кенедија који је рекао: "Како да преговарате са оним ко каже - шта је моје, моје је, али хајде о ономе што је твоје о томе можемо да преговарамо, ту преговора нема".

Коментаришући Куртијеву изјаву да неће Српску листу у својој влади, Вучић каже да то показује одсуство Куртијеве одговорности.

- Не поштујете неког које добио 95 одсто у оквиру свог народа, него ћете да радите са неким које ваш приватно Србин или вам се допада – ја не мислим да је то довољно одговорно, озбиљно. Ако не желите да радите са Српском листом онда то значи да ни са Србијом не желите да тражите компромисно рјешење. Не мислим да је то најбоља могућа порука, али немам ништа против, то је ваш избор - каже Вучић.

А на питање шта мисли о Куртију и да ли очекује да Тачи остане дио преговора Вучић каже да се не бави тиме.

"Мали Шенген – најлакши начин за превазилажење проблема"

Говорећи о повезивању у региону, укључујући иницијативу "мали Шенген", Вучић каже да он то жели као услов напретка.

- Сада хоћемо да направимо неки узорак, на основу чега би сви други могли да уђу да то виде, да виде да тиме не нарушавамо ничији суверенитет. То је најлакши начин за превазилажење проблема, укључујући Србе и Албанце - каже Вучић.

Циљ је да се за људе обезбиједи бржи проток, да роба иде брже, да трошкови буду мањи.

- А онда ће нам једног дана пасти на памет да све границе пролазимо без пасоша него са личном картом, а онда ћемо да укинемо те границе, не политичке, већ економске баријере - каже Вучић и додаје да Еди Рама то одлично разумије, да је то у апсолутном интересу и албанског и српског народа.

На питање да ли планира посејту Косову, каже: "Шта ја да планирам, кад ови не могу да се лоптају".

Поводом одлуке Приштине да фудбалери Црвене звезде не буду пуштени на Косово, Вучић каже:"Што их нисте пустили, шта вам је био проблем, да покажете много сте јаки? Контролишете Јариње и Брњак. Па, знамо то и без тога".

- Знате да ја могу да уђем, и онда да правимо проблеме, али то ми не пада на памет. Ако једном будемо водили неке разговоре, онда ћу да дођем да се обратим свом народу, надам се да ће понекад неко од Албанаца жељети да чује нешто - каже Вучић.

Додаје да би волио да посјети Албанију, Скадар, Валону.

- Када сам био у Тирани сасвим сам се нормално осећао, најављивали су неке протесте против мене, и сад неки вичу овдје, сваки дан је то код мене, навикао сам на то, ништа ново - каже Вучић.