latinica  ћирилица
11/10/2019 |  08:24 | Аутор: СРНА

Јутарња магла смањује видљивост

Саобраћај се овог јутра у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија по претежно влажним коловозима, јутарња магла смањује видљивост у котлинама и уз ријечне токове, као и вишим предјелима, док су у усјецима и поред камених косина могући ситнији одрони камења и земље на коловоз.
Магла - Фото: РТРС
МаглаФото: РТРС

Из Ауто-мото савеза Републике Српске возачима савјетују опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу.

Од данас до понедјељка, 14. октобра, од 7.00 до 17.00 часова због санационих радова на магистралном путу Бањалука-Челинац у мјесту Ада саобраћај ће се одвијати једном траком.

Једном траком саобраћај ће се одвијати и на дионици пута Клашнице-Прњавор у мјесту Поточани, гдје се настављају радови на поправци коловоза радним данима од 8.00 до 17.00 часова.

Данас од 10.00 до 14.00 часова, због минерских радова, најављене су повремене десетоминутне обуставе саобраћаја на дионици регионалног пута Источно Сарајево-Требевић-Пале, на локалитету Миљевићка кривина-Златиште.

У току је и реконструкцији регионалног пута Лукавица-Пале, као и радови на проширењу моста, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја, са постављеном сигнализацијом.

На овој дионици забрањено је саобраћање за теретна возила укупне масе веће од 3,5 тона, а у мјестима Лукавица и Пале постављена је саобраћајна сигнализација која преусмјерава та возила на алтернативне правце.

У току је изградња кружне раскрснице на споју магистралних путева Драготиња-Приједор-Козарац и Козарска Дубица-Приједор, са Улицом 29. новембар у Приједору, због чега се саобраћај одвија успорено, уз привремено постављену сигнализацију.

На дионици магистралног пута Дрињача-Милићи-Власеница у току је реконстукција коловоза, због чега се саобраћај одвија једном саобраћајном траком.

У току је изградња мале хидроелектране "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-граница Републике Српске /Богатићи, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком.

У току је постављање интелигентних транспортних система на ауто-путу Градишка-Бањалука, на локалитету Маховљанске петље, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја, уз привремено постављену сигнализацију.

У току је и постављање наплатних станица "Александровац" и "Нова Топола", на путевима који се спајају из ових мјеста са ауто-путем.

У току су радови на изградњи и спровођењу привременог система наплате путарине на ауто-путу "9. јануар", Бањалука-Добој, на петљи Маховљани, због чега је на овом локалитету измијењен режим одвијања саобраћаја, па возаче из АМС упозоравају да возе опрезније и да поштују привремено постављену сигнализацију.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

На дионици магистралног пута Јоховац-Руданка, због искључивања и укључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка, најављене су измјене у одвијању саобраћаја.

Деминирање терена изводи се на радилишту "Клакари Доњи 8, 13 и 14", општина Брод, због чега су привремене обуставе саобраћаја на дионици магистралног пута Брод-Оџак у времену од 8.00 до 15.00 часова, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због изградње мини хидроелектране, на магистралном путу Котор Варош-Ободник измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Због клизишта, једном траком наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака, као и Лопаре /Мачковац/-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића.

У току су и радови на регионалном путу Шековићи-Цапарде, па се саобраћај одвија наизмјенично једном коловозном траком.

На подручју Федерације БиХ радови на магистралном путу Зеница-Немила због санационих радова у тунелу "Врандук два", у ноћним сатима саобраћај се обуставља од 0.30 до 4.30 часова.

Током дана на овом локалитету саобраћа се наизмјенично једном траком, а због повремено појачаног промета возила, могуће је формирање дужих колона у оба смјера.

На обилазници кроз насеље Тетово, регионални пут Немила-Тетово-Зеница, забрањен је саобраћај за теретна возила чија укупна маса прелази 7,5 тона.

У току су радови на дионици ауто-пута Подлугови-Сарајево запад-Лепеница, као и на магистралним путевима Олово-Кладањ-Ступари, Сребреник-Орашје, Дољани-Метковић и Језеро-Јајце на подручју Федерације БиХ.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих чекања на прелазак границе.

И даље је обустављен саобраћај за теретна возила и аутобусе на граничном прелазу Брчко-Гуња.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја на 11 граничних прелаза - Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.