latinica  ћирилица
11/10/2019 |  08:27 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Влада Тузланског кантона поручила Србима да немају шта тражити

Влада Тузланског кантона одлуком да буџетским средствима подржи повратак 30 прогнаних Бошњака и само двоје Срба на посредан начин поручује Србима да немају шта да траже ни у Тузли, ни у овом кантону, истичу из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.
Тузла (Фото: Boabo/Wikipedia) -
Тузла (Фото: Boabo/Wikipedia)

Невјероватно је да Влада овог кантона, који се у међународној заједници сматра да је оличење мултиетничности, доноси одлуку да помаже повратак народа којег у том кантону има више од 90 одсто, саопштено је из овог одбора и наводи да је одлука објављена на сајту Владе Тузланског кантона у уторак, 8. октобра.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ подсјећа да је раније објавио да је од 251 државног службеника у Влади Тузланског кантона само четворо Срба, а од 196 намјештеника само троје Срба.

- Умјесто да се Влада Тузланског кантона потруди да поштује Уставом загарантована права Србима на пропорционалну заступљеност у органима власти, да помогне обнову српских села, да спријечи сјечу шуме у власништву Срба, овим актом владина Комисија исмијава Анекс седам Дејтонског мировног споразума, смије се у лице српском народу, и на посредан начин поручује Србима да немају шта да траже ни у Тузли ни у Тузланском кантону - наводи се у саопштењу.

Из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ поручили су да ће се док постоје људи који воде ово тијело, борити против оваквих одлука и дискриминације коју врше органи Тузланског кантона.

- Обећавамо да ћемо упознати све релевантне чиниоце шта раде људи који, доносећи овакве одлуке, очигледно спроводе политике зацртане у нечијим главама - наводи се у саопштењу.

Влада Тузланског кантона одобрила је из овогодишњег буџета 125.000 КМ за пројекте одрживог повратка избјеглих лица у Федерацији БиХ и Републици Српској.

Одобрена су средства граду Тузла, те општинама Сапна, Братунац, Лопаре, Модрича и Осмаци, објављено је на интернет страници Владе Тузланског кантона.