latinica  ћирилица
11/10/2019 |  09:14 | Аутор: СРНА

Мицотакис: НАТО треба да појача патроле због миграната

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис позвао је НАТО да појача поморске патроле у Егејском мору након пријетње Турске да ће дозволити нови прилив миграната у Грчку.

- Затражио сам од генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, Алијансе, чланица да појачају своје присуство са више бродова у Егејском мору. Тражимо да се мисија прошири на југ Егеја како би потпуно могли покрити наше поморске границе - нагласио је Мицотакис након разговора са Столтенбергом.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је јуче да ће Анкара послати 3,6 милиона сиријских избјеглица из Турске ка Европи уколико европске државе војну операцију турске војске у Сирији оцијене као окупацију.

У Грчкој званично има око 70.000 миграната и избјеглица док велики број пристиже свакодневно, што је додатни притисак на претрпане кампове на острвима.

НАТО тренутно има шест патролних бродова на сјеверу Егејског мора који прате покрете пристижућих чамаца са мигрантима и, поред европске Агенције за границе /Фронтекс/, обавјештава Обалске страже Грчке и Турске.

Столтенберг је подсјетио да је већ позвао савезнике да обезбиједе додатне бродове, али да је за додатне обавезе неопходан консензус свих чланица НАТО-а.