latinica  ћирилица
11/10/2019 |  09:31 ⇒ 09:47 | Аутор: СРНА

М. Град: Одржани 21. Октобарски књижевни одјеци "Око"

У Мркоњић Граду је 21. пут одржана манифестација Октобарски књижевни одјеци "Око", на којој је стихове говорило 10 пјесника из Мркоњић Града, Шипова и Бањалуке.
Мркоњић Град - Фото: СРНА
Мркоњић ГрадФото: СРНА

Предсједник Клуба умјетничких душа Слободан Ћоћкало рекао је новинарима да је манифестација посвећена сјећању на страдање Срба у Мркоњић Граду у јесен 1995. године током агресије Оружаних снага Хрватске, ХВО-а и тзв. Армије БиХ.

- На овај начин покушавамо да кажемо да је поезија најјачи сегмент књижевности који чува од заборава трагедију једног простора, времена и народа. Зато и симболичан назив "Око" - које све види и памти - истакао је Ћоћкало.

Стихове су синоћ говорили пјесници Радмило В. Радовановић, Милан М. Тривунчић, Марко Сукњаја, Марија Рожић, Ђуро Стипановић, Сава Гуслов Марчета, Ђорђо Радић, Миле Лисица, Милош Ненад и Борислав Бобан Ђурић.

Марчета је нагласила да је много написано о посљедњем рату, те да је јако тешко писати о тој теми.

-Теже су емоције послије писања, него у току писања. Живјела сам у Мркоњић Граду прије рата, све његове ране ме боле јер је преживио највеће разарање - навела је она.

На књижевној вечери синоћ су читани и стихови преминулог бањалучког писца, есејисте и новинара Миленка Стојичића који је сваке године био гост октобарских књижевних сусрета у Мркоњић Граду.