latinica  ћирилица
11/10/2019 |  10:17 ⇒ 11:45 | Аутор: РТРС

Голић: Савјет министара ћути о случају Трговске горе

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске више пута је тражило од Савјета министара да се активније укључи у настојања да се спријечи намјера Хрватске да одлаже радиоактивни отпад на Трговској гори у близини границе са БиХ, али су увијек остајали без одговора, изјавила је ресорна министарка Сребренка Голић.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

Голићева је додала де је ово питање интензивирано тек када је у Сарајево као српски члан Предсједништва БиХ отишао Милорад Додик, који је, како је подсјетила, на првој сједници Предсједништва ставио на дневни ред ово питање.

- Додик је експресно реаговао и одлучно затражио од Хрватске да изузме Трговску гору као мјесто предвиђено за одлагање радиоактивног отпада - рекла је Голићева за Еуроблиц.

Она је навела да је вриједан пажње ангажман министра иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игора Црнатка који је ово питање износио на Генералној конференцији Међународне агенције за атомску енергију у Бечу, док су се остали званичници у заједничким институцијама огласили тек када је Додик то питање ставио као приоритет.

Голићева је увјерена да би формирањем новог сазива Савјета министара ово питање било интензивирано у заједничким институцијама и да би услиједио јачи притисак на Хрватску да одустане од планиране локације за смјештај радиоактивног отпада.

Сматра да су помало дрске изјаве министра из Хрватске који каже да паркови природе и национални паркови нису у Хрватској, него да се налазе у БиХ и да тамо живи од 3.000 до 5.000 становника.

- Љути ме и то што занемарују да у сливу ријеке Уне живи од 250.000 до 300.000 становника који се баве пољопривредом и да је ријеч о заштићеним зонама - нагласила је Голићева.

Говорећи о могућности подизања тужбе против Хрватске због случаја Трговске горе, Голићева каже да о томе тек треба да буду одржане консултације са правницима и експертима.

- Предложићу формирање правног и експертског тима, а ако буде потребно и да се у његов рад укључе и међународни стручњаци, уколико Хрватска не промијени своје мишљење - навела је Голићева.

Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори у општини Двор, у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке.