latinica  ћирилица
11/10/2019 |  11:48 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

Додик: Недопустиво Мектићево и Вукановићево вријеђање патријарха

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да јавност не смије заборавити да су члан СДС-а Драган Мектић и посланик у Клубу ове странке у Народној скупштини Републике Српске Небојша Вукановић вријеђали и ниподаштавали Његову светост патријарха српског Иринеја - што је недопустиво.

- Они не завређују било какав коментар, али је сигурно да ће јавност најбоље све коментарисати. Јавност не смије заборавити да су ниподаштавали нашег патријарха као врховног ауторитета Српске православне цркве. Њихово понашање је испод сваког нивоа критике и моје потребе да било шта кажем - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је СПЦ 800 година очувала српски национални идентитет, вјеру, писмо културу и језик.

- И да се нађе неко након 800 година наше цркве и почетком новог миленијума да је тако ниподаштава. Ако је било коме у српском народу и Српској потребно објашњавати њихове гнусне квалификације, онда нема потребе да се борим за такве људе. Ономе ко припада нашој вјери и све разумије не треба ништа објашњавати, па нећу ни ја - рекао је Додик.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Небојша Вукановић објавио је на свом блогу текст под насловом "Расколник и Јуда српски у мантији" у којем је изнио увреде на рачун Његове светости патријарха Иринеја, назвавши га "моралном и људском наказом у мантији у деветој деценији живота", а министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић упутио је увреду на рачун патријарха Иринеја, назвавши га "нулом".