latinica  ћирилица
11/10/2019 |  12:35 ⇒ 12:51 | Аутор: СРНА

Предраговић: Законом ће се доћи до фактичког власника земљишта

Приједлог закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама Републике Српске омогућиће да се дође до фактичког власника земљишта који ће моћи у пуном обиму располагати својом имовином, рекла је данас директорка Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове Босиљка Предраговић.

Она је истакла да је тај закон узео за материју рјешавање спорних имовинских односа на узурпираном земљишту којег су грађани под одређеним дозволама државе, још из доба Краљевине Југославије, могли да заузму и користе.

- Ово је први пут да једна влада, након 70 година, рјешава ситуацију на свеобухватан начин - рекла је Предраговићева новинарима.

Према њеним ријечима, овим актом се третира и земљиште које је било ливада или њива у моменту када је узурпирано, а која је обрасло шумом и над којим је предвиђено да се стекне право својине.

- Тамо гдје не буде признато право својине, гдје је нова узурпација земљишта на којем су изграђени објекти, нећемо их рушити нити исељавати лица из њих, него ћемо их увести у поступак легализације и тиме ће имати прилику да откупе земљиште које служи за редовну употребу тог објекта - нагласила је Предраговићева.

Она је подсјетила да добровољачке компетенције представљају дату својину, гдје је краљ /Александар Први Карађорђевић/ дао у својину земљиште добровољцима балканских и Првог свјетског рата.

- Због почетка Другог свјетског рата и тадашње Југославије, сва та својина није проведена кроз земљишне књиге и ми смо ту да исправимо ту историјску неправду - рекла је Предраговићева.

Она је навела да је овај закон рађен уз координацију премијера Републике Српске Радована Вишковића и да је у форми нацрта усвојен у Народној скупштини 4. јула, те да је проведена јавна расправа.

Предраговићева је рекла да се Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о стварним правима Српске испуњавају одлуке Уставног суда Српске гдје су два става у два члана закона проглашени неуставним, а која су процесне природе.

- На многобројне иницијативе грађана из разних дјелова Републике Српске који су бесправно изградили објекте на друштвеној својини, која је попољопривредно или остало земљиште, те нису могли остварили права легализације, овим измјенама то се омогућава - нагласила је Предраговићева.

Она је додала да се признаје и својина земљишта на којем је изграђен објекат, без плана парцелације или регулационог плана.

Ова два законска рјешења утврдила је Влада Српске на јучерашњој сједници.