latinica  ћирилица
11/10/2019 |  13:06 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Јеринић: Заједнички ријешити проблем водоснабдијевања Которског

Градоначелник Добоја Борис Јеринић поручио је да се у рјешавање проблема снабдијевања водом за пиће мјештана насеља Которско, процијењене вриједности реализације око 280.000 КМ, морају укључити и институције Републике Српске, као и Савјет министара, након формирању.
Јеринић: Заједнички ријешити проблем водоснабдијевања Которског - Фото: СРНА
Јеринић: Заједнички ријешити проблем водоснабдијевања КоторскогФото: СРНА

- У нацрту /градског/ буџета за наредну годину обезбиједићемо дио средстава за почетак самих радова, али ако будемо сложни и укључимо све /институције/, онда ћемо лакше и брже реализовати. Ако не, онда ће град преузети све обавезе - изјавио је Јеринић новинарима након данашњег састанка одржаног с циљем рјешавања водоснабдијевања становника мјесне заједнице Которско и српских избјегличких насеља Трново један и два.

Јеринић је навео да је завршена техничка документација пројекта изградње бунара и секундарне мреже за чију израду су Градска управа и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске издвојили по 7.500 КМ, а Развојни програм УНДП-а око 500 КМ.

Он је захвалио Мисији ОЕБС у БиХ јер су изразили спремност да у реализацију пројекта укључе међународне донаторе.

Јеринић је подсјетио да је Добој мултикултурална заједница и примјер другима у БиХ.

Предсједник Мјесне заједнице Которско Мехмед Трњанин рекао је да би реализацијом овог пројекта био дугорочно ријешен проблем снабдијевања водом више око 900 домаћинстава у овом мјесту, будући да је постојећи бунар стар 40 година.

Трњанин је навео да су од мјештанке на поклон добили земљиште за изградњу новог бунара којим би било осигурано довољно воде за пиће и проширење водоводне мреже за домаћинства у насељима Јоховац, Буковац један и два, Шешлије, као и за насеља Трново један и два.

Представник насеља Трново један и два Стевица Родић рекао је да би реализацијом пројекта било омогућено снабдијевање водом за пиће стотињак домаћинстава расељених из Федерације БиХ, која из властитих бунара користе само техничку воду, док се за воду за пиће сналазе.

Родић је навео да је овај пројект најозбиљнији покушај рјешавања проблема водоснадбијевања водом за пиће, у односу на досадашње неуспјеле пројекте, откад су 2000. године направљене куће.

Данашњем састанку, четвртом по реду, присуствовао је шеф Теренске канцеларије Мисије ОЕБС-а БиХ у Бањалуци Дмитри Јорданидис, који се није обратио новинарима.