latinica  ћирилица
11/10/2019 |  13:12 | Аутор: СРНА

Бећковић: Нобел за Хандкеа побједа велике умјетности над политиком

Књижевник Матија Бећковић оцијенио је данас да додјела Нобелове награде за књижевност Петеру Хандкеу представља побједу велике умјетности над политичким разлозима, те да оно што говоре они који га нападају, нема везе са умјетношћу.
Матија Бећковић - Фото: РТРС
Матија БећковићФото: РТРС

- То је већ виђено /ти напади/, али ово да је добио нобелову награду - није виђено. Та награда је освјетлала образ, који је већ била прилично нагаравила. То је велика побједа умјетности, јер сви су једнодушни да је Петер Хандке "најисфињенији" син њемачког језика - рекао је Бећковић.

Он је нагласио да све што говоре они који Хандкеа нападају, нема везе са умјетношћу и да су сви ти разлози "изван књижевности".

Према његовим ријечима, Хандке није добио никакву награду за нешто друго, него за књижевну умјетност.

- Никаква морално-политичка подобност није потребна за Нобелову награду и то би ваљда требало да буде већ једном јасно. Ово је побједа велике умјетности над политичким разлозима - истакао је Бећковић.

Шведска краљевска академија додијелила је јуче Петеру Хандкеу овогодишњу Нобелову награду за књижевност, уз образложење да је додјељује Хандкеуо "због утицајног рада који са лингвистичком генијалношћу истражује периферију и посебност људског постојања."