latinica  ћирилица
11/10/2019 |  14:47 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

Додик: Мост ће нас повезати са ЕУ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће мост на Сави код Градишке, на чију се градњу чекало десет година, повезати Српску и БиХ са ЕУ и омогућити даљи развој.

- Изградња овог моста је дио настојања да Република Српска и БиХ буду повезане са ЕУ - рекао је Додик и додао да је циљ да се два највећа града у Српској - Бањалука и Бијељина - повежу ауто-путем.

Он је поручио да су Република Српска и БиХ опредијељене за ЕУ, али не и за НАТО.

- Желимо и ауто-пут од Бањалуке према Приједору, Новом Граду и даље у правцу Козарске Дубуце. Ово су озбиљни пројекти и улагања, али нећемо одустати, јер знамо шта модерна инфраструктура значи. Средства која смо добили за изградњу моста на Сави код Градишке већ враћамо. Добићемо модеран мост, а извођачи су нам рекли да ће бити саграђен прије предвиђеног рока - нагласио је Додик.

Додик је изразио жаљење што власт на нивоу БиХ још увијек није формирана и што БиХ није успјела да излобира статус кандидата за чланство у ЕУ.

Подсјетио је да су о значају градње мостова исписани многи књижевни радови.

- Чекати мост 10 година, као што га ми овдје чекамо, било би интересанто и за оне који пишу о значају мостова јер би могли да пажњу посвете ономе што значи жеља и хтјење. Још док су у Хрватској на власти били Иво Санадер, Иво Јосиповић и Зоран Милановић разговарали смо о изградњи овог моста. Сада ми је јасно да сам довољно дуго остао послије њих да бих дочекао овај дан - рекао је Додик.

Напоменуо је да ће БиХ са новом Европском комисијом наставити да разговара о чланству у ЕУ.