latinica  ћирилица
11/10/2019 |  15:10 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

Сахрањен генерал Mанојло Mиловановић

Генерал Војске Републике Српске Манојло Миловановић сахрањен је данас, уз највише војне почасти на бањалучком гробљу Ребровац у присуству породице, родбине, сабораца, великог броја грађана, те великог броја поштовалаца лика и дјела легендарног команданта ВРС.

Пензионисани генерал ВРС Петар Шкрбић рекао је да је генерал Миловановић својим дјелом и животом оставио неизбрисив траг у породичној и друштвеној историји, а прије свега у историји ВРС.

- Генерал Миловановић је у ВРС обављао значајну дужност начелника Штаба и уједно замјеника команданта Главног штаба славне ВРС. То је било друго мјесто по положају у цијелој ВРС - истакао је Шкрбић, опраштајући се од генерала Миловановића.

Шкрбић је нагласио да је генерал Миловановић у потпуности оправдао своју војничку дужност, нарочито својим активностима и борбеним ангажовањем у наметнутом рату српском народу од 1992-1995.године.

Сахрани генерала Миловановића присуствовали су министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, Дарко Младић, син генерала Ратка Младића.

У Банском двору у Бањалуци претходно је одржан комеморативни скуп поводом смрти генерала Миловановића којем су присуствовали највиши званичници Републике Српске.

Бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске Манојло Миловановић преминуо је у сриједу, 9. октобра, у Бањалуци у 76. години, а бројни званичници Републике Српске оцијенили су да је отишао човјек који је дао велики допринос у најтежим тренуцима одбране Српске.

У ЈНА је одликован Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звијездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима, Орденом рада са златним вијенцем.

У Војсци Републике Српске одликован је Орденом Немањића и Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда.

Пензионисан је 22. децембра 2000. године.