latinica  ћирилица
11/10/2019 |  16:12 | Аутор: СРНА

Објављени прелиминарни резултати за сјевер Космета

Централна изборна комисија самопроглашеног Косова објавила је прелиминарне резултате недјељног гласања на ванредним парламентарним изборима појединачно за кандидате у општинама на сјеверу Косова, према којима највише гласова - 13.736, има носилац Српске листе Игор Симић.
Избори (илустрација) -
Избори (илустрација)

Други по броју гласова у општинама Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и Сјеверна Косовска Митровица је Иван Тодосијевић са 12.991 гласом, а слиједе Миљана Николић са 12.866 гласова, Славко Симић са 12.115, Зоран Мојсиловић са 8.465 и Јасмина Дедић са 5.068 гласова.

Сви они живе у некој од општина на сјеверу Косова.

Најмањи број гласова од 17 кандидата за посланике на сјеверу Косова добили су Светислав Јокић из члан Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" 366 и предсједник Привременог органа Скупштине града Приштина Љубинко Караџић, за кога је гласало 687 бирача.

Потпредсједник Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Ксенија Божовић добила је 997 гласова, што јој је било довољно да буде пета од укупно шест жена кандидата за посланике на Српској листи.

Према процјенама, на основу излазности, првих пет кандидата тројица мушкараца и двије жене са сјевера Косова су извјесно добили довољан број гласова за добијање посланичког мандата иако треба да се преброје гласови из осталих шест општина са већинским српским становништвом јужно од Ибра.

У четири од тих шест општина - Партеш, Клокот, Ново Брдо и Ранилуг, укупан број бирача је мањи од броја бирача у Лепосавићу.

На Косову и Метохији у недјељу, 6. октобра, одржани су ванредни парламентарни избори на којима је, према некомплетним подацима ЦИК-а, највећу подршку бирача добио радикални покрет Албанаца "Самоопредјељење" са 201.387 гласова или 25,53 одсто.

Српска листа је освојила 52.613 гласова или 6,64 одсто на основу чега јој је припало свих 10 загарантованих посланичких мјеста за Србе у косовском парламенту.