latinica  ћирилица
11/10/2019 |  16:31 ⇒ 16:32 | Аутор: СРНА

Додик: Ништа од Комшићеве протестне ноте Нобеловом комитету

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да неће бити ништа од најаве хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића о слању протестне ноте Нобеловом комитету у вези са наградом Петеру Хандкеу, наводећи да се одлуке о таквим питањима у име БиХ могу донијети само уз сагласност сва три члана.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао новинарима у Градишци да је он против тога, али да ако Комшић хоће да пише приватно, он ту ништа не може.

- Ако хоће да то пише приватно, шта ја ту могу - навео је Додик.

Шведска краљевска академија додијелила је Хандкеу овогодишњу Нобелову награду за књижевност за утицајан рад који са лингвистичком генијалношћу истражује периферију и посебност људског постојања.

Хандке је познат по подршци Србији и Србима и по ставу да кривицу за рат не треба сваљивати на српску страну.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић најавио је данас у Бечу да ће наредне седмице Шведској академији наука и Нобеловом комитету бити послато протестно писмо због додјеле Нобелове награде за књижевност Петеру Хандкеу.

Он је рекао за Н1 да је сигуран да је онај ко је утемељио награду имао у виду људе који доносе и шире мир, а не, како се изразио, ликове попут Хандкеа, "који шире мржњу и негирају злочине и геноцид заснован на етничкој или вјерској мржњи".