latinica  ћирилица
11/10/2019 |  17:01 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Предочени аргументи против пријема самопроглашеног Косова

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Србије Биљана Поповић Ивковић информисала је данас званичнике Министарства спољних послова Чилеа - земље домаћина овогодишње скупштине Интерпола о аргументима Србије против захтјева самопроглашеног Косова за чланство у тој полицијској агенцији.

Она је генералном секретару за политичка питања Раулу Фернандезу и генералном директору за Европу Едуарду Ескобару захвалила за принципијелан став Чилеа о непризнавању самопроглашеног Косова, као и за подршку коју је Сантјаго пружио Београду у Унеску и на прошлогодишњој Генералној скупштини Интерпола.

Ивковићева је у Сантјагу указала да се делегати Интерпола ове године стављају у незгодну позицију, јер се од њих очекује да поново одлучују о истом захтјеву који су одбацили прије непуну годину.

Она је нагласила да је, упркос противљењу Србије, разматрање овог захтјева стављено на агенду и овогодишње Генералне скупштине Интерпола, саопштено је из МУП-а Србије.

Ивковићева је подсјетила да Резолуција Савјета безбједности УН 1244 прецизира да је Космет саставни дио Србије, те је, како је нагласила, очито да Генерални секретаријат Интерпола не може доносити одлуке супротне међународном праву.

Она је навела и да приштинске институције од 2002. године преко УНМИК-а комуницирају са Интерполом, а да подаци да су преко УНМИК-а у прошлој години расписане 134 црвене Интерполове потјернице и у овој години 83, јасно потврђују да постоји континуирана сарадња са Интерполом, те да не постоји реалан основ за подношење захтјева за чланство.

Ивковићева је оцијенила да из свега наведеног произилази да Србија потпуно оправдано тражи подршку земаља чланица ове међународне полицијске организације, како би спријечила политизацију самог Интерпола.