latinica  ћирилица
11/10/2019 |  18:40 ⇒ 18:42 | Аутор: СРНА

Пленковић повриједио начело савјесности

Комисија за одлучивање о сукобу интереса одлучила је данас већином гласова да је премијер Хрватске Андреј Пленковић повриједио начело савјесног и транспарентног поступања јер је пропустио да објелодани своју кумовску везу са Игором Показом када га је предлагао за амбасадора у Великој Британији.

Предсједник Комисије Наташа Новаковић саопштила је да је таква одлука донесена зато што је Пленковић пропустио да открије кумовску везу са Показом, како онима који су учествовали у његовом избору, тако и јавности у тренутку када је тај податак постао јавни, јавили су хрватски медији.

Поступак против Пленковића Комисија је покренула 23. новембра прошле године јер није обавијестио чланове Владе, предсједника и чланове саборског Одбора за спољну политику и јавност да му је Показ, којег је предложио за амбасадора, вјенчани кум.

Пленковић је раније изјавио да је Комисија за одлучивање о сукобу интереса неаргументовано и без потребе против њега покренула поступак, те истакао да премијер не може бити изузет приликом именовања дипломата.