latinica  ћирилица
11/10/2019 |  18:50 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Нова метода уградње специјалног пејсмејкера на УКЦ Српске (ФОТО)

Кардиолози Универзитетско- клиничког центра у Бањалуци први су у Републици Српској и Босни и Херцеговини извели оперативну технику за рјешавање проблема пацијената са поремећајима срчаног ритма и ослабљеним радом срца, тзв.хис бандл пејсинг технику.

Овим су показали да прате свјетске трендове у терапији кардиолошких пацијената.

Успорење срчаног рада из било којег разлога, рјешава ова техника уз помоћ које се даје више физиолошких стимулација срца.

Фото: СРНА

- Поред тога што рјешава брахикардију срца, успијева на дуге стазе да спријечи срчано попуштање, појачава срчану функцију и на тај начин је много ефикаснији од конвенционалног пејсинга из врха десне коморе - рекао је Драган Унчанин, шеф Одјељења за електрофизиологију срца и поремећаје срчаног ритма.

Карол Чурила, доктор са Универзитетског центра из Прага сматра да би за многе пацијенте ово био први избор лијечења зато што би у перспективи могло да спријечи срчано попуштање на овај начин хисбандл система.

Савремена опрема Клиничког центра и помоћ искусних стручњака из Прага омогућила је савремене оперативне методе кардиолошким пацијентима у Српској.

Фото: СРНА

-  Нове методе уводимо уз подршку најсавременијих и након тога настављамо да радимо сами то.То је опредјељење цијелог менаџмента УКЦ Српске - истакла је Тамара Ковачевић Прерадовић начелница Клинике за кардиологију УКЦ Републике Српске.

Уградња специјалне врсте пејсмекера биће на списку стандардних терапијских метода за лијечење поремећаја срчаног ритма.