latinica  ћирилица
11/10/2019 |  22:17 ⇒ 22:19 | Аутор: Агенције

Трамп одобрио санкције Турској

Амерички предсједник Доналд Трамп је одобрио, иако их за сада није активирао, "врло оштре санкције" Турској која је на сјеверу Сирије покренула свеобухватну офанзиву против Курда, изјавио је у петак амерички министар финансија Стевен Мнучин док УН јавља да је око 100.000 људи расељено у три дана офанзиве.
Вашингтон - Фото: Wikipedia
ВашингтонФото: Wikipedia

- Трамп намјерава да потпише указ како би Турску одговорио од наставка војне офанзиве на сјевероистоку Сирије - објаснио је Мнучин.

- Ради се о врло оштрим санкцијама. Надамо се да их нећемо морати употребити, али ако буде потребно ми можемо неутрализовати привреду Турске - поручио је министар.

И амерички министар одбране Марк Еспер је потврдио да се Вашингтон "снажно противи" турској војној инвазији на Сирију, али да неће своје војнике упутити на терен како би се нашли усред "дуговјечног сукоба" између Анкаре и Курда.

- Желим бити јасан, ми не напуштамо курдске партнерске снаге - истакао је Еспер, додајући да ће америчке снаге остати уз Курде у дијеловима Сирије. Признао је да је Турска ставила САД у "тежак положај". Такође је казао да је Турска упозорена на "штету коју наноси билатералним односима" са САД-ом.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоан је у међувремену поручио да његова земља неће зауставити војну операцију против снага сиријских Курда без обзира што неко о томе мисли или каже.

Холандија суспендовала извоз оружја Турској

Холандија је привремено суспендовала извоз оружја Турској због војне офанзиве против Курда на сјевероистоку Сирије.

Потпредсједник владе Хуго де Јонге рекао је у петак како ће бити забрањен холандски војни извоз за вријеме трајања турске офанзиве.

Локални медији преносе да је холандски извоз оружја Турској 2018. износио 29 милијарди евра.

Шведска је у сриједу најавила како ће затражити да ЕУ уведе ембарго на продају оружја Турској.