latinica  ћирилица
12/10/2019 |  08:45 | Аутор: СРНА

Избор новог поглавара ИЗ БиХ

Изборно тијело од 403 члана данас ће у Сарајеву одлучити да ли ће у наредних седам година Исламску заједницу у БиХ водити актуелни поглавар Хусеин Кавазовић или бивши муфтија санџачки и актуелни посланик у Скупштини Србије Муамер Зукорлић.
Хусеин Кавазовић - Фото: РТРС
Хусеин КавазовићФото: РТРС

Потпредсједник Сабора ИЗ Едхем Бичакчић рекао је да ће се кандидати кратко представити, изразивши увјерење да ће данашњи догађај протећи у нормалној атмосфери и да ће се људи опредјељивати према томе какав су утисак стекли, преноси портал Радиосарајево"

Бичакчић сматра да ће у сваком случају бити очувано јединство Исламске заједнице БиХ и да ће она "снажно кренути напријед и послије ових избора".

Након што су у августу расписани избори за поглавара Исламске заједнице у БиХ, комисија за спровођење избора утврдила је да четири кандидатуре формално-правно испуњавају услове за поглавара прописане уставом и нормативним актима ИЗ.

Међу кандидатима су, осим Кавазовића и Зукорлића, били и мостарски муфтија Салем Дедовић и Кавазовићев замјеник Хусеин Смајић.

Сабор Исламске заједнице, као највише законодавно тијело, потврдио је три кандидата, Кавазовића, Зукорлића и Дедовића, да би се мостарски муфтија недавно повукао, те је избор сведен на два имена.